W połowie czerwca w Żywcu odbędzie się wielkie święto miłośników piwa - Festiwal Birofilia 2012. Podczas tegorocznej edycji otwarta zostanie Aleja Piw Świata, w której będzie można spróbować ponad 350 piw w kilkudziesięciu stylach piwnych z całego świata. A jeśli zasmakują, każdy będzie mógł je kupić.

Co roku kilka tysięcy osób z całej Polski, a także innych krajów Europy przyjeżdża do Żywca, aby wziąć udział w największym polskim festiwalu piwa oraz spróbować wyjątkowych gatunków, często niedostępnych na naszym rynku. Goście imprezy będą mieli szeroki wybór piw z Czech, Austrii, Belgii, W.Brytanii i Niemiec, ale nie tylko. Organizatorzy postarali się o obecność produktów z bardziej nietypowych miejsc - takich, jak Trynidad, Mauritius czy Sri Lanka.

Miłośnicy piwa będą testować wszystkie złociste trunki, wykorzystując kufelki o poj. 0,1 l. Za żetony dostępne na terenie i tylko w czasie Birofiliów mogą popróbować ponad 350 piw świata. Te, które zasmakują najbardziej, będzie można kupić na specjalnym stoisku. Piwosze, którzy przyjadą do Żywca w dniach 15-16 czerwca będą mogli sprawdzić, jak smakują m.in. piwa Westvleteren Blond i Westvleteren 8, które są niemal niedostępne - sprzedaż prowadzi wyłącznie browar Trapistów - Westvleteren. Zasady kupna są zaostrzone, jednorazowo można nabyć maksymalnie po skrzynce na osobę.

 
Będą bardzo mocne piwa w stylu Russian Imperial Stout/Imperial Stout, które warzył początkowo browar Thrale's w Londynie jako piwa eksportowe na dwór carskiej Rosji. Smakosze docenią mocno chmielone piwa w stylach English India Pale Ale, American India Pale Ale oraz Imperial India Pale Ale produkowane przez browary angielskie i amerykańskie. Belgijskie piwa szampańskie Deus, Malheur Bière Brut i Malheur Dark Brut fermentowane są drożdżami szampańskimi. Największymi rarytasami będą napoje z wyjątkowej kolekcji piw długo dojrzewających w beczkach tzw. wood-aged beer.
 
Festiwal Birofilia jest największym w Polsce spotkaniem całego piwnego świata: piwowarów domowych, restauracyjnych i przemysłowych, kolekcjonerów piwnych akcesoriów, mistrzów piwowarstwa i innych miłośników chmielowego napoju. Oprócz zwiedzania Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu i muzeum browaru, uczestnicy festiwalu będą degustować piwa uwarzone przez piwowarów domowych i restauracyjnych oraz wymieniać się etykietami, kapslami, podkładkami, kuflami i innymi piwnymi atrybutami. Wezmą również udział w warsztatach warzenia piwa.
 
Kulminacyjnym punktem imprezy będzie wybranie przez międzynarodowych mistrzów piwowarstwa Grand Championa Birofilia 2012 - najlepszego piwa domowego w Polsce. Wstęp na festiwal jest bezpłatny.
 
ab