Bez konserwantów i barwników
W tych miejscach zakupy robią alergicy, diabetycy czy kobiety w ciąży. Sklepy ze zdrową żywnością wciąż wzbogacają swoją ofertę, a już niebawem w Bielsku-Białej otwarta zostanie pierwsza w mieście piekarnia produkująca ekologiczne pieczywo i ciasta. Choć zdrowa żywność nie jest tania, zyskuje coraz większe grono zwolenników.
- Mamy bardzo dużo klientów. Wielu ludzi choruje i nie może spożywać ogólnie dostępnych produktów - mówi Magdalena Faruga z jednego z bielskich sklepów ze zdrową żywnością. - Przychodzą do nas diabetycy, alergicy i osoby na diecie bezglutenowej, ale też wegetarianie, weganie, kobiety w ciąży czy po prostu ci, którzy chcą prowadzić zdrowy tryb życia - dodaje.
Bez konserwantów
- Nasz syn jest alergikiem. Szukaliśmy dla niego odpowiednich produktów w sklepach. Było to trudne zadanie, dlatego postanowiliśmy otworzyć własną działalność oferującą zdrową żywność. Chcemy pomóc takim rodzinom, jak nasza - podkreśla Marek Przyłudzki, współwłaściciel sklepu ekologicznego.
W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić certyfikowane produkty spożywcze, np. mąkę, ryż, makaron, kaszę, dżemy, słodycze, owoce, warzywa, herbatę, kawę, kakao czy zamienniki cukru. Coraz częściej w ich ofercie znajdziemy również kosmetyki i artykuły chemiczne, jak proszki do prania lub płyny do naczyń. - Takie produkty nie zawierają konserwantów, barwników, utrwalaczy chemicznych i innych sztucznych dodatków - tłumaczy pani Magdalena.
Ale ekologiczne artykuły nie są tanie. - Rynek tej branży nie jest jeszcze za bardzo rozwinięty. Zdrową żywność produkują małe firmy, które muszą czerpać z tego jakieś zyski - zauważa nasza rozmówczyni. Za chleb zapłacimy ok. 8 zł, za mąkę ok. 7 zł. Ceny mogą być wyższe, wszystko zależy od rodzaju danego produktu. - Klienci nie muszą przecież kupować w sklepach ze zdrową żywnością codziennie, choć zdarzają się osoby, które na zakupy wybierają się tylko do takich miejsc - mówi pani Magdalena.
Związek chorób z dietą
Nasza rozmówczyni podkreśla, że stale wzrasta świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania. - W telewizji pojawia się coraz więcej programów na ten temat. Głośno mówi się o tym, co jest dla nas dobre, a co złe. Ludzie zaczynają zauważać związek swoich chorób z nieprawidłową dietą.
Już w październiku przy ul. Wyzwolenia w Bielsku-Białej planowane jest otwarcie pierwszej w mieście ekologicznej piekarni. - Klienci będą mogli kupić pieczywo, ciasta, a także wegańskie ciasteczka - informuje Magdalena Faruga, która sama jest weganką. - Kocham zwierzęta i nie mogę patrzeć, jak okrutnie są traktowane przez człowieka. Poza tym, na diecie wegańskiej czuję się po prostu dobrze, jestem zdrowa - mówi.
Tekst i foto: Anna Bodzek
Galeria:
Komentarze 24
Super , ze otwierają w końcu ta piekarnie. Z tego co wiem to beda torty na zamowienie pod każda dietę:))
A swoją drogą nie zauważyłeś, że mamy nieco większy wybór w doborze żywności od czasów prehistorycznych? Bądź wspaniałomyślny i pozwól innym wybierać dietę dla siebie...
.Trzeba jeść zdrową żywność . ,
A ludzie kupują bo taniej o 2 zł. ochłapy zmielone w wędlinach, chleb z marketu i nawet gooowno ładnie zapakowane też zjedzą .
Potem takiemu brzuch wydyma i siedzi na muszli godzinę i żeby poszło to wyje jak dziki pies
@Pablo błędnie zakładasz, że wyhodowanie czegoś jest tańsze niż wytworzenie chemicznego produktu. W Chinach rozwija się handel podrabianym ryżem, który jest w 100% wytworzony z chemicznych substancji. Jak wróżą mądre głowy rosnące ceny żywności i jej brak powodować będzie wiele nadużyć w tym również rozkwit rynku podrabianego jedzenia. Brzmi absurdalnie, ale to już się dzieje.
@cezar wiadomo o co chodzi, termin może nie jest trafiony, ale jest na tyle powszechny, że większość dobrze rozumie co się za nim kryje i co oznacza.
@Pinkiel kontrole, inspekcje działają zgodnie z przepisami. Przepisy konstruują decydenci głównie pod wpływem lobby. Teraz pytanie czy znasz jakiś związek konsumencki w Polsce, który by się czegoś domagał i próbował coś zmienić? I jest odpowiedź dlaczego tak jest.
a teraz musimy żryć zatrutą żywność .
Kontrole, inspekcje pozwalają zakładom i prywaciarzom kichę kręcić
Klauzula informacyjna ›