W tych miejscach zakupy robią alergicy, diabetycy czy kobiety w ciąży. Sklepy ze zdrową żywnością wciąż wzbogacają swoją ofertę, a już niebawem w Bielsku-Białej otwarta zostanie pierwsza w mieście piekarnia produkująca ekologiczne pieczywo i ciasta. Choć zdrowa żywność nie jest tania, zyskuje coraz większe grono zwolenników.

 - Mamy bardzo dużo klientów. Wielu ludzi choruje i nie może spożywać ogólnie dostępnych produktów - mówi Magdalena Faruga z jednego z bielskich sklepów ze zdrową żywnością. - Przychodzą do nas diabetycy, alergicy i osoby na diecie bezglutenowej, ale też wegetarianie, weganie, kobiety w ciąży czy po prostu ci, którzy chcą prowadzić zdrowy tryb życia - dodaje.

Bez konserwantów

 - Nasz syn jest alergikiem. Szukaliśmy dla niego odpowiednich produktów w sklepach. Było to trudne zadanie, dlatego postanowiliśmy otworzyć własną działalność oferującą zdrową żywność. Chcemy pomóc takim rodzinom, jak nasza - podkreśla Marek Przyłudzki, współwłaściciel sklepu ekologicznego.

W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić certyfikowane produkty spożywcze, np. mąkę, ryż, makaron, kaszę, dżemy, słodycze, owoce, warzywa, herbatę, kawę, kakao czy zamienniki cukru. Coraz częściej w ich ofercie znajdziemy również kosmetyki i artykuły chemiczne, jak proszki do prania lub płyny do naczyń. - Takie produkty nie zawierają konserwantów, barwników, utrwalaczy chemicznych i innych sztucznych dodatków - tłumaczy pani Magdalena.

Ale ekologiczne artykuły nie są tanie. - Rynek tej branży nie jest jeszcze za bardzo rozwinięty. Zdrową żywność produkują małe firmy, które muszą czerpać z tego jakieś zyski - zauważa nasza rozmówczyni. Za chleb zapłacimy ok. 8 zł, za mąkę ok. 7 zł. Ceny mogą być wyższe, wszystko zależy od rodzaju danego produktu. - Klienci nie muszą przecież kupować w sklepach ze zdrową żywnością codziennie, choć zdarzają się osoby, które na zakupy wybierają się tylko do takich miejsc - mówi pani Magdalena.

Związek chorób z dietą

Nasza rozmówczyni podkreśla, że stale wzrasta świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania. - W telewizji pojawia się coraz więcej programów na ten temat. Głośno mówi się o tym, co jest dla nas dobre, a co złe. Ludzie zaczynają zauważać związek swoich chorób z nieprawidłową dietą.

Już w październiku przy ul. Wyzwolenia w Bielsku-Białej planowane jest otwarcie pierwszej w mieście ekologicznej piekarni. - Klienci będą mogli kupić pieczywo, ciasta, a także wegańskie ciasteczka - informuje Magdalena Faruga, która sama jest weganką. - Kocham zwierzęta i nie mogę patrzeć, jak okrutnie są traktowane przez człowieka. Poza tym, na diecie wegańskiej czuję się po prostu dobrze, jestem zdrowa - mówi.

Tekst i foto: Anna Bodzek