Na mapie kulinarnej Bielska-Białej pojawiło się nowe miejsce. W jednym z najbardziej rozpoznawalnych budynków, w samym sercu miasta, powstała tajska restauracja, którą sygnuje znakomity szwajcarski kucharz Kurt Scheller. Mistrz jest teraz współwłaścicielem Asian Station.

W miniony piątek goście hotelu President (ul. 3 Maja 12) mieli okazję poznać smaki Tajlandii. Wszystko za sprawą nowej, przyznajmy szczerze, dość odważnej i nieoczekiwanej inicjatywy. Czy mariaż wiedeńskiej klasyki i egzotycznej kuchni zakończy się sukcesem i spotka się z ciepłym przyjęciem ze strony samych bielszczan? Czas pokaże. Na razie wiemy, że restauracja Asian Station stanowi wypadkową wspomnień Kurta Schellera.

 - Przywołuje wszelkie wspaniałe wspomnienia, jakie zgromadziłem przez lata, tworząc smaczne azjatyckie potrawy. Nie mogę się doczekać podzielenia się z gośćmi moimi ulubionymi daniami - mówił na uroczystym otwarciu restauracji Kurt Scheller, który jest jej współwłaścicielem i osobiście będzie doglądał prac w kuchni.

Dyrektorka hotelu Katarzyna Coll dodaje, że miejsce powstało z myślą o wszystkich. Nie tylko o samych gościach hotelu, ale również mieszkańcach Bielska-Białej, i nie tylko. - Miejsce dedykowane jest tym, którzy odwiedzili Azję. Potrawami chcemy przypomnieć wspomnienia porannych targów żywności oraz tłocznych wieczornych stoisk z jedzeniem. Tym, którzy nie odwiedzili Dalekiego Wschodu mamy nadzieje pokazać, czym jest prawdziwe azjatyckie jedzenie i zabrać ich w daleką kulinarną podróż - podkreślała dyrektorka hotelu.

Każdy miłośnik kuchni tajskiej może zakosztować smaków Asian Station. Restauracja na dobre rozpoczęła swoją działalność. Więcej informacji można odnaleźć na stronie www.asianstation.pl.

***

Kurt Scheller - Szwajcar, ur. 02.04.1952 w Lucernie. Już od dzieciństwa przyglądał się pracy piekarzy i cukierników w piekarni swojej ciotki, niedaleko Interlaken, w którym mieszkał. Sam też próbował swoich sił w wypiekaniu różnych specjałów. Było to inspiracją do podjęcia nauki w szkole gastronomicznej w Lucernie, którą ukończył ze świetnymi wynikami z przedmiotów zawodowych w wieku 19 lat.
Zarażony pasją do gotowania rozpoczął swoją podróż kulinarną, która z powodzeniem trwa do dzisiaj. Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach m in.: w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. Pracował dla: SAS, Intercontinental, Hilton, Penta i Starwood Hotels zyskując uznanie wśród profesjonalistów jak i miłośników dobrej kuchni, bo z pewnością do łatwych nie należy m in. dowodzenie kuchnią, gdzie pracuje ponad 100 kucharzy oraz zarządzanie zapleczem kilku restauracji i sal bankietowych jednocześnie.
W Polsce mieszka od 1991 roku. Pierwszymi, którzy próbowali specjałów Kurta byli goście Hotel Bristol gdzie objął on stanowisko Naczelnego Szefa Kuchni. W latach 1994 i 1995 jedna z restauracji - Malinowa – otrzymała nagrodę dla najlepszej polsko - francuskiej restauracji.
Od 1997 do 2002 roku był Dyrektorem Pionu Kulinarnego w warszawskim Hotelu Sheraton, gdzie przy „Stole Szefa” gościło wiele znamienitych osobistości. W 2003 roku został dyrektorem kulinarnym w ekskluzywnym pięciogwiazdkowym Hotelu Rialto, gdzie też znajdowała się wielokrotnie nagradzana restauracja, sygnowana jego imieniem - Kurt Scheller’s Restaurant. Dzisiaj, z powodzeniem od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną. To wyjątkowe miejsce spotkań, w którym profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zagłębiać tajniki sztuki kulinarnej.
Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce jak i innych krajach. Jest także jurorem w wielu konkursach kulinarnych i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order Etole d’Europe, a w 2005 roku polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną oraz tytuł doktora honorowego za działalność na rzecz polskiego hotelarstwa i gastronomii.

KGO