Przy ul. Grażyńskiego, visa a vis zewnętrznego parkingu Galerii Sfera, pojawił się prosty, ale wiele mówiący szyld. „Pyszne jedzenie” to hasło, które zachęca i zobowiązuje. Czym właściwie jest Eco Line? To połączenie, jakiego dotąd nasze miasto nie widziało.

Jeszcze rok temu znajdował się tutaj zwykły sklep ze zdrową żywnością i ziołami. W grudniu budynek przejęła firma projektowa LineArt. Właścicielki firmy, Anna Cacak i Małgorzata Trnobranska postanowiły połączyć architekturę z pasją kulinarną. Wnętrze zostało odnowione w przytulnym, sielskim stylu, widać tu rękę profesjonalistek. Minimalistyczny wystrój uzupełniają drewniane wykończenia i ciepłe oświetlenie.

Zgodnie z naturą

Na antresoli - projektowe „centrum dowodzenia”, na parterze z kolei - centrum zdrowej żywności: od początku działalności sklep, a od niedawna również bistro. Wege bar? Spokojnie mięsożercy, nic z tych rzeczy, choć i weganie znajdą tu coś dla siebie.

Spoiwo, które łączy bogate menu lokalu jest jedno - brak jakiejkolwiek chemii. - Na nasze zdrowe posiłki składają się dwa elementy. To zdrowe produkty i zdrowy sposób przygotowania - tłumaczy jedna z właścicielek Eco Line. Wszystkie posiłki przygotowywane są na zdrowych tłuszczach, takich jak olej kokosowy czy masło klarowane. Żadnych trans-tłuszczów ani frytury. Zdrowa kuchnia musi być lekka.

Bazę sałatek stanowią świeże warzywa i owoce z upraw ekologicznych. Główną ofertę dla wegetarian stanowią fritaty: ryżowa i jaglana (8 zł). Zwolennicy dań mięsnych mogą spróbować zdrowej odmiany burgerów z mięsem indyczym w świeżym, chrupiącym pieczywie z dużą ilością sałat. Wśród dzieci furorę robią „eko-nuggetsy” - panierowane kotleciki w płatkach kukurydzianych smażone na maśle kokosowym (15 zł).

Klient nasz pan

Dostępne są wyciskane soki warzywne i owocowe, najlepszej jakości herbata i kawa (zarówno z ekspresu ciśnieniowego, jak przelewowego). Alkohole? Dlaczego nie? Posiłki można sobie umilić starannie wyselekcjonowanymi ekologicznymi winami.

 - Jeśli chodzi o sklep, to nie chcemy dublować punktów specjalizujących się w sprzedaży herbat czy ziół, gdyż ze znalezieniem ich w mieście nie ma problemu - tłumaczy Anna Cacak. Poza podstawowymi suplementami diety, asortyment sklepu to przede wszystkim baza dla tutejszej kuchni. Jeśli komuś smakują miejscowe posiłki, może zaopatrzyć się w odpowiednie produkty, a obsługa bistro doradzi, jak najlepiej je wykorzystać.

Kuchnia autorska

Jarskie gołąbki oraz placki ziemniaczane z dynią i cukinią w autorskim sosie jogurtowym - te dania zdążyły już urzec klientów. Nie ma ich w karcie? Nic nie szkodzi. Kucharze w Eco Line wciąż poszukują nowych rozwiązań kulinarnych i sięgają po repertuar znacznie szerszy niż karta. - Staramy się codziennie wprowadzać coś nowego, zawsze proponujemy klientom konkretne danie dnia - przekonuje mnie asystentka, podczas gdy kosztuję ciasta czekoladowego z cukinią. Zrobione dosłownie przed chwilą, doskonale kruche, bez wątpienia nie ma w nim żadnych glutenów.

Kuchnia w bistro jest autorska. Zupa kminkowa (8 zł) czy pierogi z marchewką (9 zł) to naprawdę interesujące pomysły. Menu było opracowywane bardzo długo. Właścicielki przed otwarciem eksperymentowały i zapraszały znajomych do testowania. Ta otwartość na opinie pozostała. Dlatego Eco Line cechuje się elastycznością i indywidualnym podejściem do klienta.

 - Jesteśmy w stanie dostosować nasze przepisy do gustów lub diety gości - deklarują właścicielki. Masz ochotę na grzanki, ale Twój organizm nie toleruje glutenu? Obsługa Eco Line dobierze pieczywo odpowiednie dla Ciebie. Warto wspomnieć, że mięso do grzanek zapiekane jest bez użycia tłuszczu w specjalnych szczękach grillowych.

Wiedza i jedzenie

Konsumenci mają coraz większą świadomość żywieniową. Jak zauważa Joanna Romanowska, asystentka w Eco Line, po roku 1989 polski rynek zalała fala półproduktów zza granicy. Teraz ludzie się z tego otrząsają. Coraz częściej zastanawiamy się nad tym, co jemy i ile jemy. Eco Line chce czynnie uczestniczyć w tym procesie i wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów.

 - Ideą było stworzenie miejsca, gdzie można nie tylko kupić zdrowe jedzenie i poszczególne produkty, ale również pokazać, co można z nich ugotować. Lekka kuchnia może być pożywna. Naszym celem jest również edukacja żywnościowa. W planie mamy cykliczne spotkania o charakterze warsztatów z dietetykami. Przed zdrowym żywieniem często wstrzymuje niewiedza. O tym, jak poszczególne produkty ważne są dla naszego zdrowia i dlaczego powinniśmy je jeść. Dzięki warsztatom będzie się można również dowiedzieć, jak je ugotować i z jakimi produktami uzupełniają się smakowo. Eko Line planuje pierwsze tego typu spotkania zorganizować już w grudniu.

***

Eco Line Bistro, Eco Line Sklep - Bielsko-Biała, Grażyńskiego 10b, Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-17.00. Bieżące informacje o Eco Line znajdziesz tutaj.

Artykuł sponsorowany