Kręcą lody w witrynie


2017-05-15, 07:00  |  komentarzy (14)

Za kilka dni na mapę gastronomiczną Bielska-Białej wejdzie nowa cukiernia na starówce. Gelato to szlachetny kuzyn lodów. Włosi, którzy kilka wieków temu pierwsi wypróbowali jego smak, twierdzą, że gelato jest życiem. Poprzednia restauracja właściciela gelaterii odniosła sukces. Czy „Jednorożek” zdoła ożywić lokal, w którym w ostatnich latach trudno było o klienta?

Smak mrożonych deserów człowiek zna od tysięcy lat, ale „włoska klimatyzacja”, czyli gelato pojawiło się na stołach ledwie kilkaset lat temu. Według legendy, deser z zamrożonego kremu podano na bankiecie na cześć Katarzyny Medycejskiej (XVI wiek). Do wynalezienia gelato przyznają się dziś także Neapolitańczycy, ale prawdopodobnie tytuł ten bardziej należy się mieszkańcom Florencji.

Tylko do bieżącego spożycia

Niezależnie od historycznych sporów trzeba stwierdzić, że szlachetny kuzyn lodów zawdzięcza swój wyrafinowany smak sezonowym składnikom bez udziału konserwantów i przypraw (np. wanilii) oraz świeżym owocom. W przeciwieństwie do wytwarzanych w skali fabrycznej lodów, gelato powstaje małymi partiami w miejscu konsumpcji i przeznaczone jest do bieżącego spożycia. Trwałość deseru wynosi zaledwie kilka dni.

W samej Bolonii jest obecnie ok. 150 lodziarni (znaczna większość działa sezonowo) i każda z nich wytwarza gelato według własnego przepisu. Receptury są wciąż doskonalone, więc trzeba przyjąć, że w tej dziedzinie Włosi nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa. Równie otwarty na nowe smaki i doznania kulinarne jest bielszczanin Szymon Szczepankowski, który  wymyślił „Jednorożka”. Wcześniej był autorem sukcesu staromiejskiej „Szpilki”, uruchomionego w lutym 2015 gastrobaru podającego street food w restauracyjnej jakości.

Dzięki szkoleniu i praktyce we Włoszech pan Szymon wie, że gelato ma bardziej wyrazisty smak od lodów. Zawiera mniej tłuszczu i powietrza, dzięki czemu wyróżnia się bardzo miękką konsystencją. Gelato jest aksamitne, bardziej kremowe, ma wyższą temperaturę od lodów. Aby je otrzymać, trzeba wymieszać mleko, cukier i jajka we właściwych proporcjach. Jakich? To właśnie jest tajemnica receptury „Jednorożka”, która przez całą minioną zimę powstawała metodą prób i błędów w podziemiach kamienicy na bielskiej starówce.

Orzechy z Sycylii

Gelateria zostanie otwarta u zbiegu ul. Podcienie i Rynku. W poprzednich latach miejsce to było wykorzystywane do celów gastronomicznych, ale bez większego powodzenia. Teraz pod nowym zarządem zostało przebudowane i od pierwszego dnia będzie oferowało gelato w takich smakach, jak pistacja, orzech laskowy, mango, jagoda, słony karmel, cytryna, kokos i inne. Dodatkowo będą dwa smaki sezonowe w zależności od pory roku - np. wiśnia, czereśnia, truskawka. Jako posypka służą m.in. suszone owoce wiśni, berberysu, maliny, porzeczki, mielone migdały i belgijska czekolada.

Gelato w różnych smakach jest na bieżąco wytwarzane w maszynie widocznej w witrynie od strony Rynku. Po wymieszaniu odpowiedniej ilości zostanie przeniesione do termosów stojących na ladzie chłodniczej, skąd personel nałoży je do tradycyjnego wafelka lub kartonowego pudełka - według życzenia klienta. Cena - 4 zł za porcję 60 g. Wszystkie surowce pochodzą od lokalnych producentów, a orzechy są sprowadzane z Sycylii bądź Holandii.

W gelaterii będzie też można kupić rzemieślnicze lody na patyku, wypić szejka czy pyszną kawę parzoną po włosku. Jest kilka miejsc siedzących. Pozostałych klientów „Jednorożek” zaprasza na spacer w klimatycznych plenerach starówki z gelato w dłoni. Właściciel ma nadzieję, że mieszkańcy naszego miasta pokochają smak mrożonego deseru rodem z Italii, dzięki czemu gelateria będzie biznesem całorocznym. Cel ten może być trudny do realizacji, gdyż lody w różnej postaci oferuje wiele lokali na starówce i każdy restaurator jest przekonany, że ma najlepsze. Ale życzymy powodzenia!

xxx

Lokal zostanie otwarty 21 maja. Z tej okazji dla klientów przygotowano nadzwyczajną promocję. - Aby bielszczanie mogli się przekonać, że mamy najlepszy produkt w mieście, w niedzielę otwarcia wszystkie lody wydawane będą za 1 grosz - deklaruje Szymon Szczepankowski. Ze względu na przewidywaną frekwencję, żeby uniknąć większych kolejek, tego dnia klientów będzie obsługiwało pięć osób.

Cukiernia „Jednorożek” - Bielsko-Biała ul. Podcienie 2, czynna codziennie w godz. 11.00-19.00.

Robert Kowal

Foto: Wojciech Wandzel

Recenzje z innych bielskich restauracji czytaj w zakładce: Bielsko-Biała na talerzu.

Artykuł wyświetlono 22293 razy


Galeria:






Najnowsze artykuły:
2017-05-29
Nie będzie sekundników?
Dzięki zmianom przepisów wkrótce legalne będzie instalowanie wyświetlaczy odmierzających czas pozostały do zmiany świateł na skrzyżowaniach. Ale pomimo zmiany prawa, w Bielsku-Białej sekundników na ulicach raczej nie będzie. Dlaczego?
więcej
2017-05-29
Nawet pięć lat za kradzież prądu
Mieszkaniec budynku przy ul. Broniewskiego w Bielsku-Białej podłączył prowizoryczne kable do instalacji w klatce schodowej kamienicy i kradł w ten sposób prąd. Za kradzież energii elektrycznej może mu grozić kara nawet do pięciu lat więzienia.
więcej
2017-05-29
Atrakcyjne święto Bielska-Białej
W najbliższy weekend miasto Bielsko-Biała będzie obchodziło swoje święto. Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji - od gali światowych przebojów przed ratuszem po koncerty zespołów Strachy Na Lachy oraz Pectus pod Dębowcem. Podajemy PROGRAM!
więcej
Komentarze:


  

niezarejestrowany - MietBB 2017-05-21 20:48
Lody o smaku orzechów włoskich - wybitne, najlepsze w Bielsku. Konsystencja lodów niezależnie od smaku bardzo kremowa i aksamitna. Co do innych smaków, za mało jeszcze prób wykonałem. Brakowało mi nazw smaków lodów do wyboru, poza tym lubię widzieć lody, które wybieram, a w tej lodziarni lody są schowane w nieprzeźroczystych termosach. Cena gałki 4 zł, cena loda i szejka 15 zł, jak dla mnie trochę drogo. Jako lodożerca, życzę sukcesu.
niezarejestrowany - rożek 2017-05-21 20:17
I jak wrażenia?
niezarejestrowany - lodziarz 2017-05-19 00:29
obaj wiemy, że prawda boli, szczególnie jak chodzi o konkurencję !
niezarejestrowany - Nie lodziarz 2017-05-17 22:00
@lodziarz oj jak strasznie sie mylisz...
niezarejestrowany - lodziarz 2017-05-17 12:16
Żadna tajemnica. Lody Gelato bazują na dużej ilości świeżych owoców sezonowych, śmietance, mleku, małej ilości cukru (ze względu na cukry zawarte w owocach), bez jajek jak na zdjęciu. Obecnie produkowane są w maszynach Carpigiani, rzadziej ręcznie. Miesza się powoli, by zawierały mniej powietrza i były gęstsze od zwykłych lodów. Mrozi i ot cała tajemnica. Na forach pełno przepisów
niezarejestrowany - Mitch 2017-05-16 05:58
Prawdziwy Janusz przyjdzie, popatrzy na cennik i powie "koło mnie jest 50 groszy taniej" po czym wyjdzie.
niezarejestrowany - Gutek 2017-05-15 15:18
Ciekawe czy przygotowali się na armagedon? Na pewno indywidua z serii "szlachta nie pracuje" pojawią się tam tysiącami. Nie wspominając o Januszach, Andżelikach czy burakach w sandałach. A tak na poważnie, to życzę powodzenia w biznesie i gratuluję odwagi.
niezarejestrowany - Łodygowice 2017-05-15 12:33
Czy lokal przed otwarciem zostanie poświęcony przez kapłana ?
Ostatnio coraz częściej ludzie rezygnują z tej ważnej ceremonii. Nie chcę żyć w kraju, który odcina się od religii przodków.
niezarejestrowany - Maria 2017-05-15 12:18
Jeżeli gelato będzie przysmakiem, to po mszy w katedrze rodziny z dziećmi i nie tylko wstąpią do Jednorożka na lody, ale musiałby być wcześniej otwarty.
niezarejestrowany - 1212 2017-05-15 11:42
@xenon a kto w niedziele idzie na lody o 9 rano ? człowieku Ci ludzie to nie są roboty...po co mają otwierać już o 9 ? żeby sprzedać 1 loda ? tu chodzi o koszty a nie o zachcianki pojedynczych osobników...do 19 jest zupełnie wystarczająco...90% sprzedaży będą mieli od 12 do 18 więc nie ma sensu generować sobie kosztów
niezarejestrowany - xenon 2017-05-15 11:08
Świetnie, że takie lokale powstają, tylko godziny trochę zbyt krótkie. Powinno być czynne co najmniej od 10 do 20. A w niedzielę od 9.00.
niezarejestrowany - 3434 2017-05-15 10:21
łał co się w tym bielsku dzieje...nagle po wieluuuu latach można coś dobrego zjeść...są dobre knajpy i dobre lody
niezarejestrowany - ehhh 2017-05-15 09:38
Niech się przygotują na januszów cebulaków, którzy będą przychodzić i brać po 4 porcje dla siebie.
niezarejestrowany - Remik 2017-05-15 08:17
Maślany i Bartek będą robić lody? Stoję pierwszy do kasy :)
Katalog Firmy »
Turystyka
Gastronomia
Uroda i moda
Reklama, poligrafia
Usługi
Handel detaliczny i hurtowy
Budownictwo
Motoryzacja
Doradztwo, finanse, podatki
Komputery, internet
Kursy i edukacja
Nieruchomości
Śluby i wesela
Medycyna i zdrowie
Przemysł i produkcja
Wszelkie prawa zastrzeżone. MediaBielsko.pl © 2012-2014
Wykonanie: Tomasz Kwaśny      Grafika: Mateusz Godzic