Jesteś na diecie, ale masz ochotę zjeść deser? Urządzasz przyjęcie, na którym pojawiają się goście dbający o linię? Sprawdź, jak w 3 krokach przygotować zdrowy deser w pucharku lodowym!

Wybierz odpowiednie naczynie na zdrowy deser w pucharku lodowym

Zanim przejdziemy do gotowania, powinniśmy sprawdzić, jakimi naczyniami dysponujemy. W dużej mierze od tego zależy, czy wybrany przepis będzie odpowiedni. Niektóre desery nie sprawdzą się w przypadku niskich lub zbyt wysokich naczyń. Przykładem może być deser tiramisu czy Panna Cotta, które lepiej prezentują się w niższych pucharkach. Ponadto wielkość naczynia wpłynie również na zmianę proporcji składników, jakie będą nam potrzebne do przygotowania deseru. W przypadku warstwowych smakołyków może zdarzyć się, że wąskie dno spowoduje mniejsze zużycie herbatników czy biszkoptu tworzącego podstawę deseru. Dlatego zanim zdecydujemy się na przepis, przeanalizujmy zawartość szafek w kuchni. Jeżeli brakuje nam odpowiedniego naczynia, możemy zamówić je w sklepie internetowym pucharydeserowe.pl. Na stronie internetowej znajdziemy informację o wysyłce nawet w 24h. Bez wątpienia ekspresowa dostawa to tylko jedna z zalet oferty tego sklepu.

Warto zwrócić uwagę również na szeroki wybór produktów. Wśród dostępnych naczyń znajdziemy te wykonane z gładkiego szkła, zdobione, a także ceramiczne. Pucharek lodowy z ceramiki sprawdzi się szczególnie w przypadku przyjęć dla dzieci. Wśród dostępnych wzorów znajdziemy między innymi: kotki, pingwiny, motylki, delfiny, myszkę, klauna, samolot i wiele innych. Nie ulega wątpliwości, że z takiego naczynia dzieci jedzą chętnie nawet zdrowy deser! 

3 kroki i zdrowy deser w pucharku lodowym gotowy!

Jeżeli zaopatrzymy się już w odpowiedni pucharek do deserów, pozostaje nam jeszcze znaleźć przepis i wykonać smakołyk. Zdrowe desery nie muszą być wcale niesmaczne. Jednym z pomysłów na truskawkowe szaleństwo może być dietetyczny deser z nasionami chia. Będzie składał się z trzech warstw, a jego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Jak zrobić zdrowy deser w pucharku lodowym? Zacznijmy od pierwszej warstwy, która znajdzie się na samym dnie naczynia. W tym celu należy umyć truskawki i pokroić je na ćwiartki. Następnie na dnie układamy przygotowane kawałki owoców, opierając je o ścianki pucharka. 

Druga warstwa składa się przede wszystkim z mleka kokosowego lub migdałowego oraz nasion chia. Łączymy te składniki, dodając odrobinę miodu. Następnie energicznie mieszamy, dopóki nasiona nie napęcznieją, a masa zgęstnieje. Odstawiamy zawartość do lodówki i przechodzimy do trzeciej warstwy. Aby ją przygotować, musimy zblendować truskawki, dodając przy tym odrobiny miodu. Dążymy do stworzenia delikatnego musu. Następnie nakładamy kolejne warstwy do naczynia. Kiedy to zrobimy, wystarczy odstawić całość do lodówki i gotowe!

Nie zapomnij również o dekoracjach

Pamiętajmy, że goście zwracają uwagę nie tylko na smak, ale również wygląd podawanych dań. Dlatego warto zadbać również o dekoracje. Możemy zdecydować się na delikatne zdobienia, czyli położenie listków mięty na wierzchu lub ułożenie niewielkich kawałków owoców. Nie ulega wątpliwości, że będzie to smaczna, zdrowa i estetyczna ozdoba. Oprócz tego możemy obtoczyć krawędzie pucharka do deserów w soku z cytryny i cukrze. Dzięki temu zyskamy “kryształową” obwódkę. Mus truskawkowy możemy również posypać prażonymi płatkami owsianymi, co nie tylko nadaje deserowi chrupkości, ale również podkreśla jego smak. Pamiętajmy również o niejadalnych dekoracjach. Możemy umieścić w szklance parasolkę, kolorowe chorągiewki lub inne elementy. Dzięki temu urozmaicimy deser pod kątem wizualnym. Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj także: Pucharki do lodów – co zrobić, by domowe lody były kremowe?