Już od dawna wiadomo, że jeśli sportowiec chce odnosić sukcesy, musi zadbać nie tylko o treningi, ale też o swoją dietę. Szacuje się nawet, że 80% sukcesu zależy właśnie od sposobu żywienia. Z tego też powodu sportowcy coraz częściej wybierają dietę pudełkową. Czy to dobre rozwiązanie?

Dieta sportowca nie jest łatwa

Każdy, kto kiedyś uprawiał jakiś sport na poważnie, zdaje sobie sprawę z tego, że dieta sportowca nie jest łatwa. Wymaga nie tylko planowania, ale też dużej wiedzy z zakresu dietetyki i biologii. Trzeba być świadomym swojego zapotrzebowania kalorycznego, przy czym wymaga ono modyfikacji w zależności od intensywności uprawianej dyscypliny. Dodatkowo należy mieć na uwadze składniki, które z jakiegoś powodu są bardziej wskazane. Przykładowo - nieco inne wymagania ma trener fitness, któremu zależy na widocznych mięśniach, i inne kolaż, który oczekuje przede wszystkim wyników.

Sportowcy stawiają więc najczęściej na szeroko rozumiane zdrowe nawyki żywieniowe. Oznacza to, że starają się jeść posiłki pełnowartościowe i unikają żywności wysoko przetworzonej. W wielu przypadkach jest to wystarczająco efektywne, jednak należy sobie uświadomić, że także wymaga jakiegoś zachodu. Pomysły na zdrowe i smaczne jedzenie w odpowiedniej kaloryczności oraz z dobrymi źródłami energii nie spadają z nieba. Nic więc dziwnego, że coraz częściej sportowcy wybierają catering dietetyczny. To jednak żadna nowość.

Catering od zawsze dla sportowców

Chociaż dzisiaj catering dietetyczny kojarzony jest głównie z osobami odchudzającymi się, początkowo korzystali z niego przede wszystkim sportowcy. Układali tzw. dietę pudełkową na własną rękę, lecz gdy przestało to być koniecznością, zaczęli korzystać z usług cateringu dietetycznego w Bielsku-Białej. Dopiero po jakimś czasie, prawdopodobnie na fali popularności fitnessu, dieta pudełkowa znalazła swoje zastosowanie również u ludzi, którzy sport uprawiają raczej okazyjnie lub wcale.

Dlaczego catering?

Sukces diety pudełkowej w środowisku sportowców jest niepodważalny. Dla osób spoza tego kręgu może być jednak niezrozumiały. Powszechnie wiadomo, że koszt cateringu jest dość duży w porównaniu do samodzielnego gotowania. Rodzi się zatem pytanie, dlaczego catering?

Należy sobie uzmysłowić, że sportowcom zależy głównie na efektach. Ta zależy natomiast od paliwa, jakiego dostarczamy organizmowi, czyli od jakości posiłków. Trudno mieć pewność, że jest ona wysoka, chyba że dietę przygotował dietetyk. Tak jest w przypadku diet sportowych w cateringu. Dodatkowo sportowcy rzadko mają czas lub chęci na gotowanie. Wynika to z ich zaangażowania w treningi. Spędzają na nich długie godziny i są zmęczeni - nic dziwnego, że nie chcą spędzić wieczoru na gotowaniu.