Włoska kuchnia od lat cieszy się niemalejącą popularnością wśród Polaków. W każdym małym miasteczku w Polsce znajduje się włoska restauracja czy pizzeria. Co tak fascynuje Polaków i ludzi na całym świecie we włoskiej kuchni? Co sprawia, że tak chętnie zajadamy się spaghetti i pizzą?

Włoska kuchnia w Polsce

Włoska kuchnia została na świecie rozpowszechniona i spopularyzowana dzięki kulturze amerykańskiej. Również Polacy, wychowani na hollywoodzkich filmach widzieli na nich jak bohaterowie zamawiają pizzę, jak przyrządzają różnego rodzaju włoskie makarony i znudzeni tradycyjnymi polskimi przepisami chcieli tego samego. Z tego powodu w Polsce masowo zaczęły powstawać pizzerie i restauracje specjalizujące się w kuchni włoskiej. Nie zawsze były one jednak dobre. Początkowo Polacy nie do końca rozumieli filozofię kuchni włoskiej, dlatego też mimo że włoskich knajpek było wiele, trudno było zjeść potrawę taką jak we Włoszech. Zamiast tego zamawiając pizzę dostawaliśmy gruby placek pokryty najdziwniejszymi niepasującymi dodatkami i majonezowym sosem, a pasty okazywały się rozgotowane.

Dzisiaj ta sytuacja się diametralnie zmieniła. Polacy, którzy coraz więcej podróżują po świecie, zaczynają rozumieć, że sekretem włoskiej kuchni jest prostota i najwyższej jakości naturalne świeże produkty. To sprawia, że w wielu restauracjach w Polsce możemy dostać potrawy identyczne - a czasem nawet i lepsze niż we Włoszech. Restauracje chętnie sięgają po wysokiej jakości włoskie produkty, zgłębiają tradycyjne włoskie receptury z różnych regionów, menu restauracji włoskich jest o wiele szersze i ciekawsze niż tylko pasta i pizza.
Ponieważ coraz więcej osób chce jeść lekko i zdrowo, rezygnujemy z ciężkich tradycyjnych polskich potraw i zamiast tego wybieramy dania kuchni włoskiej.

Jaka powinna być włoska kuchnia?

Włoska kuchnia przede wszystkim powinna być zdrowa, prosta i aromatyczna. Jej podstawą jest szlachetna oliwa, duże ilości świeżych warzyw i aromatycznych ziół. Przepisy nie muszą być skomplikowane, warto jednak zadbać o to, by wszystkie składniki były najwyższej jakości i dobrane z wyczuciem.

We Włoszech każdy region posiada swoją własną, bogatą tradycję kulinarną i charakterystyczne dla niego przysmaki. Na północy chętnie jada się dania z ryżu i polenty, na południu dominuje pasta w najróżniejszych odsłonach. Na północy produkuje się słynne sery z mleka krowiego, na południu raczej z koziego. Neapol słynie z pizzy, Bolonia z sosu mięsnego, Sycylia i Sardynia z doskonałych deserów takich jak tiramisu czy pana cotta. Ponadto każdy region ma swoje słynne wino.

Idealna włoska pizza

We Włoszech wyróżnia się przede wszystkim dwa typy pizzy - rzymski i neapolitański. Pizza w stylu rzymskim charakteryzuje się cienkimi brzegami i sztywnym, chrupiącym środkiem. Przeciwnie pizza w stylu neapolitańskim - ta ma grube, pulchne brzegi, płaski i elastyczny środek. W polskich pizzach często ciasto jest zbyt grube i przez to niesmaczne, powszechnym błędem jest również dodawanie zbyt dużej ilości drożdży.

Dla Włocha przyrządzanie pizzy jest prawdziwą sztuką. Znaczenie ma czas dojrzewania ciasta, proporcje drożdży i wody, temperatura i długość pieczenia. Pizze powinno się piec bardzo krótko w wysokiej temperaturze (przynajmniej 350-400 stopni) w odpowiednim piecu. Najlepsza jest pizza ze świeżego, niemrożonego ciasta. Ważna jest również kwestia dodatków. W Polsce lubimy serwować pizzę "na bogato" tymczasem we Włoszech podaje się ją z maksymalnie 3-4 dodatkami. Muszą być one idealnie skomponowane i najwyższej jakości.

Konsultacja: Pinco Pallino