Kurczak to najbardziej popularne mięso. Przepisów na jego przygotowanie jest tysiące i każdy miłośnik gotowania ma co najmniej kilka swoich ulubionych potraw z kurczakiem w roli głównej.

Nic dziwnego, że kurczak zawojował także szybką  gastronomię. W wielu lokalach i restauracjach serwuje się go pod różnymi postaciami, jednak najbardziej uwielbiamy go w chrupiącej wersji, gdy pokrywa go wyjątkowa panierka do kurczaka.

Marynata - sekret aromatycznego mięsa

Marynata to mieszanina wody i przypraw, którą zalewa się mięso  przeznaczone do obróbki cieplnej, w celu przeniknięcia przypraw do mięsa i poprawienia jego walorów smakowych. Marynata sprawia, że mięso staje się soczyste, smaczne i aromatyczne.

Przygotowując mięso w domu, zazwyczaj sami komponujemy składniki do marynaty. W szybkiej gastronomii  najlepiej sprawdzają się gotowe marynaty do kurczaka w wersji klasycznej i pikantnej, za sprawą których mięso staje się soczyste  i nabiera wspaniałego smaku oraz zapachu.

Marynata domowa miodowo - czosnkowa

Marynata miodowo-czosnkowa to bardzo ciekawe połączenie smaków. Do jej przygotowania są potrzebne: łyżeczka miodu i musztardy sarepskiej, 4 ząbki czosnku i przypraw, np.: soli i czarnego pieprzu. Wystarczy składniki połączyć, natrzeć nimi mięso, włożyć je do lodówki na godzinę, a potem upiec w piekarniku.

Klasyczna, łagodna marynata

Pieczone, marynowane części z kurczaka to najlepsze danie na imprezę. Można nimi zajadać się na zimno, jak i na gorąco. W każdej wersji smakują rewelacyjnie.

Klasyczna, łagodna marynata do kurczaka składa się z 2 pełnych łyżeczek przecieru pomidorowego, dwóch łyżeczek oleju i wody, trzech łyżeczek ciemnego cukru oraz dwóch łyżeczek miodu. Można dodać do smaku następujących przypraw: soli, czarnego pieprzu, majeranku, słodkiej mielonej czerwonej papryki i 1 lub 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wszystkie składniki należy zmieszać i przełożyć do mięsa. Tak przygotowane mięso wkłada się do lodówki na całą noc, a później piecze 50 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

Marynata do kurczaka dla miłośników ostrzejszego jedzenia

Marynata do kurczaka na ostro to klasyka imprezowej i grillowej kuchni. Do jej przygotowania potrzebne są : jedna czubata łyżeczka musztardy sarepskiej, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1,5 łyżeczki majeranku, 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki oraz 1 łyżeczka soli. Wszystkie składniki trzeba wymieszać, natrzeć marynatą mięso i włożyć na godzinę do lodówki. Później wystarczy już tylko upiec.

Podane przepisy można wykorzystać w domu, jak i w małej gastronomii, aby zaskoczyć gości nietypowymi smakami kurczaka. W przypadku barów szybkiej obsługi serwujących dania z kurczaka, najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowych produktów, takich jak łagodna bądź pikantna marynata do kurczaka oraz panierka do kurczaka. Skracają one czas przygotowania dania, zmniejszają koszty zakupu składników i są wypróbowane przez tysiące Klientów. Marynata jest dostępna w wersji łagodnej i pikantnej, dzięki czemu kawałki panierowanego kurczaka będą smakować dorosłym, jak i dzieciom.