Forum Bielsko.Biala.pl

Miasto tworzą ludzie

drukarka epson lx-300+

Tematy niekoniecznie zwiazane z naszym miastem - także towarzyskie.

Postprzez iwett81 » czwartek, 15 mar 2007, 20:53

Witam
Bardzo proszę o pomoc.
Mam drukarkę epson lx300+ i potrzebuję ustawić ją tak aby cofnęła papier jak zaczyna drukować.(żeby drukowała od samego początku strony)
jak wydrukuje stronę ustawia się do oderwania (na zgrzewie) a potem jak zaczynam drukować kolejną kartkę to chcę aby ją cofnęła i drukowała od samej góry.
jeśli jej nie cofnie to drukuje jakieś 5cm od góry.
jeśli ktoś wie co trzeba pozmieniać to z góry dziękuję za informację
instrukcji nigdzie nie mogę dostać (nie było przy drukarce przy zakupie)
Pozdrawiam
iwett81
użytkownik
 
Posty: 164
Na forum od: 25 lut 2007, 22:39
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez che givera » czwartek, 15 mar 2007, 22:33

Nie kupuje się żadnych urządzeń bez instrukcji obsługi. W instrukcji jest to wszystko opisane. Możesz mieć kłopoty, więc postaraj się pożyczyć i przynajmniej skopiować opisy ustawień.
XXI wiek a ludzie nadal wierzą w bogów.
che givera
użytkownik
 
Posty: 1010
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez miro » piątek, 16 mar 2007, 07:50

Malo kto zalacza instrukcje obslugi do drukarek. Powinna ona znajdowac sie na dysku instalacyjnym printera. Jesli nadal go nie masz to tu jest jego kopia, ale w jezyku angielskim. http://www.epson.co.uk/support/manuals/ ... _Guide.pdf
Jesli ustawisz printer na tryb BANNER, to powinna drukowac bez przerw, ale Tobie napewno nie o to chodzi.
Honest differences of views and honest debate are not disunity. They are the vital process of policy-making among free men.
miro
użytkownik
 
Posty: 3057
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00

Postprzez miro » piątek, 16 mar 2007, 08:27

Rozdzial drugi, strona 15, 16 i 17 dokladnie opisuje w jaki sposob ustawic przerwe w drukowaniu.
Honest differences of views and honest debate are not disunity. They are the vital process of policy-making among free men.
miro
użytkownik
 
Posty: 3057
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00

Postprzez Barth » piątek, 16 mar 2007, 22:53

Igłówka powinna mieć "papierową" instrukcję - to nie jest tania drukarka jak "masowe" atramentówki które mają tylko "quickstarta' na papierze a resztę na CD. Epson dostarczał właśnie z taką okładką jak jest w tym pdfie, oki dostarcza do swych igłówek często aż dwie (małe co prawda). Z doświadczenia wiem że książki lądują w pudle od drukarki a pudło w najgłębszym kącie - zwłaszcza po usłyszeniu że nie wolno go wyrzucać ze względów gwarancyjnych.
Barth
użytkownik
 
Posty: 459
Na forum od: 10 lis 2006, 16:32

Postprzez miro » sobota, 17 mar 2007, 07:57

Moze powinna, a moze i nie, to juz nie istotne. Teraz kolega wie gdzie szukac.
Moj wielokrotnie drozszy color laser printer nie mial i jest ok, bo wiem gdzie mozna znalezc instrukcje. Moje poprzednie drukarki tez byly drozsze i bez instrukcji, wiec chyba cena nie ma nic z tym wspolnego, jesli juz, to producent.
Honest differences of views and honest debate are not disunity. They are the vital process of policy-making among free men.
miro
użytkownik
 
Posty: 3057
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00

Postprzez Barth » sobota, 17 mar 2007, 09:59

Może istotne - gdyż nie jestem pewien czy aby nie dawano polskiej instrukcji obsługi.
To w sumie ciekawe gdyż (jeśli dobrze pamiętam) każdy laser - kolor czy mono, który montowałem, miał instrukcję obsługi. Przynajmniej minimum: wypakowanie, instalacja, wymiana tonerów, wybór i ładowanie papieru i na koniec warunki eksploatacji i rozwiązwanie usterek. Minimum informacji drukiem jest zaś wymagane żeby użytkownik nie wykpił się z uszkodzenia przez niewłaściwą eksploatację. Inaczej ma racje jak powie że "nigdzie nie było napisane że tego czy tamtego mu nie wolno robić".
Barth
użytkownik
 
Posty: 459
Na forum od: 10 lis 2006, 16:32

Postprzez miro » niedziela, 18 mar 2007, 07:12

Dobrze pamietasz. Na Kontynencie Ameryki Polnocnej, z drukarkami i wieloma innymi elektronicznymi przystawkami do kompa zalacza sie zwykle dwustronicowa laminowana instrukcje podlaczenia w 3 jezykach, ang., fran. i hiszp. Reszta powinna znajdowac sie na dysku. Spotkalem sie tez z urzadzeniami (myszka, keyboard, USB to serial itp) bez dysku z drive. Wiec jesli Twoj system jest stary, lub bez updates, to musisz sciagnac drive z podanego adresu. Nie bylbym zaskoczony jakby w Europie praktykowano to samo.
Tak na marginesie, to czekam na opinie apollo, On powinien wiedziec najlepiej. Jesli dobrze rozumie, to apollo tym handluje na codzien.
Honest differences of views and honest debate are not disunity. They are the vital process of policy-making among free men.
miro
użytkownik
 
Posty: 3057
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00

Postprzez iwett81 » wtorek, 20 mar 2007, 19:47

miro napisał(a):Rozdzial drugi, strona 15, 16 i 17 dokladnie opisuje w jaki sposob ustawic przerwe w drukowaniu.

hej.
dzięki za stronkę z ustawieniami, szkoda tylko że po angielsku:(
pozdrawiam
iwett81
użytkownik
 
Posty: 164
Na forum od: 25 lut 2007, 22:39
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez iwett81 » niedziela, 25 mar 2007, 09:54

Na jakiej kombinacji klawiszy ustawia się ustawienia początkowe.
iwett81
użytkownik
 
Posty: 164
Na forum od: 25 lut 2007, 22:39
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez iwett81 » poniedziałek, 9 kwi 2007, 20:30

proszę o pomoc jeśli ktoś wie jak ustawia się ustawienia początkowe drukarki epson lx+300?
iwett81
użytkownik
 
Posty: 164
Na forum od: 25 lut 2007, 22:39
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Barth » środa, 11 kwi 2007, 03:01

No cóż... noblesse oblige...
Powinny być dwie funkcje ustawiania domyślnych/fabrycznych ustawień
Obydwie wykonane przez przytrzymanie klawiszy i włączenie drukarki.
pierwsza [Tear/Font] opiszę niżej. Druga [Load/Eject]+[LF/FF]+[Pause] robi reset EEPROM'u do ustawień fabrycznych - ale nie muszą to być poprawne ustawienia - np strona kodowa (ogonki), wyłącza automatyczne przesunięcie do oderwania "składanki" - Auto Tear Off

Załadować papier przed włączeniem drukarki.
Przytrzymać przycisk [Tear/Font] i włączyć drukarkę trzymając go. Po chwili można puścić - zwłaszcza jak zacznie drukować instrukcję (zużyje 5-6 kartek) - drukarka ustawi się w trybie domyślnym/fabrycznym. Najpierw poprosi o wybór języka (zmiana klawiszem Font, zatwierdzenie [LF/FF]) - klawiszologię zresztą drukuje na bieżąco. Po wyborze języka (i tak raczej nie ma polskiego) naciskamy [Font] aby wydrukował instrukcję oraz tabelę ustawień domyślnych drukarki (obecne ustawienia będą oznaczone). Wybór parametru do zmiany odbywa się klawiszami [Font] (1 Beep na każde naciśnięcie) i [LF/FF] (odpowiednio w dół i w górę pozycji tabeli). Wybór parametru [Pause], zmiana (wg listy wartości w tabeli) [Font] (2 beep'y). [Pause] zatwierdza wybór i wychodzi do głównego menu. Kiedy skończymy ustawiać wyłączamy drukarkę na chwilę (zalecane minimum 5 sekund między wyłączeniem a włączeniem).

PS. pisane z wersji 300 i 300+ jeśli się różnią stosować się do instrukcji wydrukowanej.
Barth
użytkownik
 
Posty: 459
Na forum od: 10 lis 2006, 16:32

Postprzez miro » piątek, 13 kwi 2007, 08:11

Wczoraj zainstalowalem sobie nowa kolorowa drukarke laserowa. Po 3 latach wykonczyl mi sie barwnik, a taniej bylo kupic nowa drukarke niz kolorowe wklady.
Jak instalacja wyglada obecnie?
Do drukarki zalaczona byla gruba broszura w 23 jezykach, w tym w jezyku polskim, dotyczaca bezpieczenstwa obslugii i podlaczenia.
Cieka broszurka obrazkowo pokazuje odbezpieczanie z opakowania drukarki i nakazuje uzyc dysku CD z drive i instrukcja obslugii i tyle, no i jeszcze papiery gwarancyjne.
Poza kablem do pradu nic wiecej, ani probnego papieru jak kiedys, ani USB kabla.
Honest differences of views and honest debate are not disunity. They are the vital process of policy-making among free men.
miro
użytkownik
 
Posty: 3057
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00

Postprzez Barth » piątek, 13 kwi 2007, 18:52

3 lata? Drukowała chyba na kurzu... Nie ma papieru ani kabla bo to tendencja "ekono" - konkurencyjna cena kosztem bonusów. HaPek?
Barth
użytkownik
 
Posty: 459
Na forum od: 10 lis 2006, 16:32

Postprzez iwett81 » piątek, 13 kwi 2007, 19:43

Barth napisał(a):No cóż... noblesse oblige...
Powinny być dwie funkcje ustawiania domyślnych/fabrycznych ustawień
Obydwie wykonane przez przytrzymanie klawiszy i włączenie drukarki.
pierwsza [Tear/Font] opiszę niżej. Druga [Load/Eject]+[LF/FF]+[Pause] robi reset EEPROM'u do ustawień fabrycznych - ale nie muszą to być poprawne ustawienia - np strona kodowa (ogonki), wyłącza automatyczne przesunięcie do oderwania "składanki" - Auto Tear Off

Załadować papier przed włączeniem drukarki.
Przytrzymać przycisk [Tear/Font] i włączyć drukarkę trzymając go. Po chwili można puścić - zwłaszcza jak zacznie drukować instrukcję (zużyje 5-6 kartek) - drukarka ustawi się w trybie domyślnym/fabrycznym. Najpierw poprosi o wybór języka (zmiana klawiszem Font, zatwierdzenie [LF/FF]) - klawiszologię zresztą drukuje na bieżąco. Po wyborze języka (i tak raczej nie ma polskiego) naciskamy [Font] aby wydrukował instrukcję oraz tabelę ustawień domyślnych drukarki (obecne ustawienia będą oznaczone). Wybór parametru do zmiany odbywa się klawiszami [Font] (1 Beep na każde naciśnięcie) i [LF/FF] (odpowiednio w dół i w górę pozycji tabeli). Wybór parametru [Pause], zmiana (wg listy wartości w tabeli) [Font] (2 beep'y). [Pause] zatwierdza wybór i wychodzi do głównego menu. Kiedy skończymy ustawiać wyłączamy drukarkę na chwilę (zalecane minimum 5 sekund między wyłączeniem a włączeniem).

PS. pisane z wersji 300 i 300+ jeśli się różnią stosować się do instrukcji wydrukowanej.

Witam
tę funkcję mam już opanowaną i owszem drukuje ustawienia ale ja bym chciała się dowiedzieć czy te ustawienia co mam są prawidłowe:(
iwett81
użytkownik
 
Posty: 164
Na forum od: 25 lut 2007, 22:39
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Następna strona

Powrót do Pogaduszki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości