Forum Bielsko.Biala.pl

Miasto tworzą ludzie

Pytanie do komputerowców

Tematy niekoniecznie zwiazane z naszym miastem - także towarzyskie.

Pytanie do komputerowców

Postprzez staszeks » środa, 8 kwi 2015, 10:42

Po zainstalowaniu Windows 7 home zaczęły się problemy z drukowamiem.
Stara KYOCERA FS-1750 przestała akceptować niektóre formaty.( n.p. RTF)
Z tym się pogodziłem.
Nagle dzisiaj przy drukowaniu przelewów zaczęła gubić cyfrę 3 i literę B.
Przy a czym gubienie polega nie na wstawieniu spacji a na zignorowaniu znaku.
n.p Bielsko wraz z kodem wygląda tak:
4-16 IELSKO-IAŁA
Ponieważ już przymierzałem się do wymiany drukarki więc może to tylko przyspieszyć sprawę.
Tylko czy to jest sprawa drukarki czy komputera. jeżeli to drugie to sprzęt, czy oprogramowanie?

Jak to sprawdzić?

P.S.
wydrukowane z Wordpada
1234567890ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZ
wychodzi poprawnie.
(przypadkowa czcionka)
staszeks
użytkownik
 
Posty: 7367
Na forum od: 13 lis 2006, 19:20

Re: Pytanie do komputerowców

Postprzez Lapa_Christi » czwartek, 9 kwi 2015, 07:53

Windows 7 i jego sterowniki ech... spróbuj przeinstalować sterownik, o dziwo czasem starsze wersje chodzą lepiej od najnowszych.
Na stronie producenta nie widziałem sterowników dla siódemki, ale możesz spróbować dla Winserver 2008.
Sprawdź ustawienia sterownika.

Ten prawdopodobnie zadziała:
http://download.komputerswiat.pl/sterow ... -sterownik



A w ogóle, to przejdź na pingwina – naprawdę nie boli, do firmy Suse, Debian, ew. Red Hat Enterprise. U mnie na PC jest Mint, a program, który chodzi tylko na Win XP, puszczam w virtualboxie (Windows pracuje jako program w okienku). Linux "zwąchał" wszystkie drukarki lokalne i sieciowe (OKI, HP, EPSONY). Jeśli koniecznie trzeba, to MSOffice chodzi na Wine (taka sprytna nakładka pozwalająca odpalić niektóre windowsowe programy). Z dystrybucją jest instalowany Libreoffice, który daje radę w normalnej pracy biurowej, no chyba, że miałeś nie wiadomo jakie cuda popisane w makrach.
http://kartonowakolej.pl
...bo inny, nie znaczy gorszy!!!
Avatar użytkownika
Lapa_Christi
użytkownik
 
Posty: 1206
Na forum od: 19 lip 2007, 11:51
Lokalizacja: B-B

Re: Pytanie do komputerowców

Postprzez Lapa_Christi » czwartek, 9 kwi 2015, 09:50

Jeszcze mi się nasunęło... Czy nie instalowały się jakieś uaktualnienia? I z jakiego progamu drukujesz te przelewy? Bo może problem jest na lini: program (w głupawym trybie zgodności) -> system -> sterownik.
http://kartonowakolej.pl
...bo inny, nie znaczy gorszy!!!
Avatar użytkownika
Lapa_Christi
użytkownik
 
Posty: 1206
Na forum od: 19 lip 2007, 11:51
Lokalizacja: B-B

Re: Pytanie do komputerowców

Postprzez staszeks » czwartek, 9 kwi 2015, 14:47

W niedzielę będzie mój komputerowiec, to nich myśli.
Jak na razie to do kompletu doszły wczoraj zakłócenia pracy internetu (Dialog/Netia)
W pewnym momencie całkiem zgłupiałem i dałem sobie spokój.
(pierwszy raz widziałem aby internet chodził a pingi nie - to zauważyłem, gdy niespodziewanie ruszył.)
Jeżeli czegoś się dowiem to spróbuję przekazać.
przypuszczam, że skończy się zakupem drukarki, co ma szansę pomóc niezależnie od wszystkiego.
Nowa będzie na USB stara to Centronics więc może to wystarczy.
Na temat uaktualnienia nic nie powiem, bo mam zainstalowany programik, który pewne rzeczy sam robi, bez ingerencji użytkownika, ale to znowu działalność mojego komputerowca.
Przeinstalowanie ADOBE Readera bodajże z wersji 10.1 na 11 nie zmieniło sytuacji (na ekranie obraz poprawny
i przy nowej i przy starej wersji)
Tak więc zostaje prawdopodobnie sam sterownik drukarki.
(Kyocera zdążyła zapomnieć, że takie drukarki były)
staszeks
użytkownik
 
Posty: 7367
Na forum od: 13 lis 2006, 19:20

Re: Pytanie do komputerowców

Postprzez Lapa_Christi » poniedziałek, 13 kwi 2015, 11:04

staszeks napisał(a):... bo mam zainstalowany programik, który pewne rzeczy sam robi, bez ingerencji użytkownika, ale to znowu działalność mojego komputerowca...


Od dziś będę Cię nazywał "Kamikaze". :roll:
http://kartonowakolej.pl
...bo inny, nie znaczy gorszy!!!
Avatar użytkownika
Lapa_Christi
użytkownik
 
Posty: 1206
Na forum od: 19 lip 2007, 11:51
Lokalizacja: B-B

Re: Pytanie do komputerowców

Postprzez necia55 » niedziela, 19 kwi 2015, 13:06

A ja mam takie pytanie - co zrobić, żeby mi się nie wpie....przały nachalnie reklamy na kompa. Zainstalowałam ADBLOCK, blokuję strony "ręcznie" , ale są takie :evil: :evil: :evil: , które włażą mimo to.I nijak się ich pozbyć nie mogę!! Podpowiedzcie coś, proszę :P
necia55
użytkownik
 
Posty: 2404
Na forum od: 16 paź 2008, 13:49

Re: Pytanie do komputerowców

Postprzez SAMAEL66 » niedziela, 19 kwi 2015, 18:04

ADBLOCK niestety nie rozpoznaje wszystkich reklam jako właśnie reklamy, ale ogólnie daje radę. Przynajmniej na tej stronie działa :)
SAMAEL66
użytkownik
 
Posty: 1380
Na forum od: 30 gru 2008, 19:33
Lokalizacja: Złote Łany

Re: Pytanie do komputerowców

Postprzez GP » niedziela, 19 kwi 2015, 19:56

necia55 napisał(a):A ja mam takie pytanie - co zrobić, żeby mi się nie wpie....przały nachalnie reklamy na kompa. Zainstalowałam ADBLOCK, blokuję strony "ręcznie" , ale są takie :evil: :evil: :evil: , które włażą mimo to.I nijak się ich pozbyć nie mogę!! Podpowiedzcie coś, proszę :P

A możesz przytoczyć jakiegoś screena, jak te reklamy wyglądają?
Bo całkiem możliwe, że "z czymś" zainstalował Ci się też taki programik wyświetlający reklamy, gdy jest otwarta przeglądarka i będzie go trzeba usunąć ;)
Fotograf z pasji, fotograf z zawodu.
Avatar użytkownika
GP
użytkownik
 
Posty: 3382
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Pytanie do komputerowców

Postprzez necia55 » poniedziałek, 20 kwi 2015, 09:43

Próbowałam wkleić screena - nie wyszło :oops: ale opiszę : u dołu ekranu wyskakuje taka wąska, długa ramka z napisem
Trust Rating
88%
z prawej strony ekranu, podłużna prostokątna rama z napisem *** GorAce Oferty ***z fotkami produktów. A po lewej stronie ekranu , u dołu pusta kwadratowa ramka już bez obrazu(adblock zablokował) i jeszcze na środku czasem maleńka prostokątna rameczka z trzema produktami, która wędruje w dół w miarę jak przesuwam stronę myszą. Nie jest tego dużo, ale piekielnie wkurza, bo zasłania mi ekran. A propos - jak wkleić screena z folderu?
necia55
użytkownik
 
Posty: 2404
Na forum od: 16 paź 2008, 13:49

Re: Pytanie do komputerowców

Postprzez Swiatogor » poniedziałek, 20 kwi 2015, 13:09

necia55 napisał(a):u dołu ekranu wyskakuje taka wąska, długa ramka z napisem Trust Rating 88% [cut]


Chyba jakieś malware.
"masz mało czasu, trzeba dać świadectwo"
Swiatogor
użytkownik
 
Posty: 674
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00

Re: Pytanie do komputerowców

Postprzez tren_d » poniedziałek, 20 kwi 2015, 13:36

Mam zainstalowaną przeglądarkę Maxthon, polecam - szybka i blokuje reklamy, nie trzeba instalować żadnych programów dodatkowych blokujących reklamy. Podobnie działa chyba większość przeglądarek jak np. Firefox (choć wolniejsza moim zdaniem) już nie mówiąc o Operze która z szybkiej kiedyś przeglądarki stała się mało szybką.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 kwi 2015, 13:40 przez tren_d, łącznie edytowano 1 raz
tren_d
użytkownik
 
Posty: 1000
Na forum od: 1 sty 1970, 01:00

Re: Pytanie do komputerowców

Postprzez GP » poniedziałek, 20 kwi 2015, 13:39

necia55 napisał(a):Próbowałam wkleić screena - nie wyszło :oops: ale opiszę : u dołu ekranu wyskakuje taka wąska, długa ramka z napisem
Trust Rating
88%
z prawej strony ekranu, podłużna prostokątna rama z napisem *** GorAce Oferty ***z fotkami produktów. A po lewej stronie ekranu , u dołu pusta kwadratowa ramka już bez obrazu(adblock zablokował) i jeszcze na środku czasem maleńka prostokątna rameczka z trzema produktami, która wędruje w dół w miarę jak przesuwam stronę myszą. Nie jest tego dużo, ale piekielnie wkurza, bo zasłania mi ekran. A propos - jak wkleić screena z folderu?

Czyli dokładnie to, co myślałem :)
Sprawa jest stosunkowo prosta do załatwienia. Ale ja jestem wzrokowcem i trudno mi będzie Ci pomóc bez zobaczenia tego na żywo. Niemniej jednak, możemy to zrobić na odległość (szczegóły priv), no i rzecz jasna gratis, po forumowej znajomości :)

Jeśli chodzi o dodawanie obrazków/screenów, to jak piszesz posta na forum, poniżej okienka z tekstem wpisu masz dodatkowe opcje - "Opcje" oraz "Dodaj załącznik". Gdy wybierzesz tą drugą opcję, możesz załadować plik z dowolnego folderu w komputerze :)
Fotograf z pasji, fotograf z zawodu.
Avatar użytkownika
GP
użytkownik
 
Posty: 3382
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Pytanie do komputerowców

Postprzez Lapa_Christi » poniedziałek, 20 kwi 2015, 13:54

Złapała malware, jak nic. Bo co prawda toto wyrzuca okienka z reklamami, ale większość z nich jest blokowana przez adblocka. Kolejny punkt dla Mac i Lin - na tych platformach nigdy tego nie złapałem.
http://kartonowakolej.pl
...bo inny, nie znaczy gorszy!!!
Avatar użytkownika
Lapa_Christi
użytkownik
 
Posty: 1206
Na forum od: 19 lip 2007, 11:51
Lokalizacja: B-B

Re: Pytanie do komputerowców

Postprzez GP » poniedziałek, 20 kwi 2015, 20:57

Lapa_Christi napisał(a):Złapała malware, jak nic. Bo co prawda toto wyrzuca okienka z reklamami, ale większość z nich jest blokowana przez adblocka. Kolejny punkt dla Mac i Lin - na tych platformach nigdy tego nie złapałem.

Lapa, ja na swoim PC też NIGDY niczego takiego nie złapałem :P
Wiele zależy od samej świadomości użytkownika i jego działań :)

Co nie zmienia faktu, że wymienione przez Ciebie platformy są zdecydowanie mniej narażone na tego typu dziadostwo :)
Fotograf z pasji, fotograf z zawodu.
Avatar użytkownika
GP
użytkownik
 
Posty: 3382
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Pytanie do komputerowców

Postprzez majster_jk » poniedziałek, 20 kwi 2015, 22:09

Do blokowania wszelkich reklam , nawet z GG polecam Krówkę :)

https://www.admuncher.com/

Wersja darmowa. Instalować :)
majster_jk
użytkownik
 
Posty: 176
Na forum od: 14 lis 2006, 23:07
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Następna strona

Powrót do Pogaduszki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości