zuo napisał(a):Pan Kazimierz napisał(a):Jak widać po braku komentarzy w tym wątku ludzie mają to głęboko gdzieś czym będą szprycowani za jakiś czas.
Panie Kazimierzu, niech mi Pan powie co Pan widzi pod poniższym linkiem:
Pomarańcza, prawda? Zreszta całkiem ładna.
To akurat proste do wyjaśnienia - odpowiedź kryje się w tajemniczej nazwie: IMAZALIL
To właśnie min. dzięki niemu w przyszłości będziemy umierać na nowotwory. To bardzo silna trucizna, silnie rakotwórczy pestycyd, którym obecnie są konserwowane praktycznie wszystkie owoce cytrusowe. Zabija praktycznie wszystko co żywe, nawet trudne do zabicia grzyby. Jest na powierzchni skórki, ale wystarczy naciąć pomarańcze czy obrać mandarynki - i już trucizna dostaje się do miąższu. Nie da się tego zmyć wodą, trzeba każdy owoc myć płynem do naczyń i szorować, żeby ten syf zmyć. Poczytajcie na opakowaniach zbiorczych w marketach - na każdym gdzieś jest napisane "Zabezpieczone Imazalilem"
Cytuję z kilku stron:
"Imazalil (1-2-(alliloksy)-2-(2,4-dichlorofenylo)etylo]-1H-imidazol) ? organiczny związek chemiczny, substancja aktywna środków ochrony roślin, fungicydów. Także wykorzystywanych do pozbiorczego zabezpieczania owoców. Podejrzewany jest o posiadanie właściwości kancerogennych (wywołujących nowotwory)"
"Opublikowane wyniki urzędowych kontroli brytyjskich wykazały, że każda z przebadanych pomarańczy była skażona pestycydami. Około połowa wykrytych substancji jest zakazana w Wielkiej Brytanii, zaś co trzecia wystąpiła w ilościach przekraczających normy brytyjskie i europejskie. Dwie z nich są sklasyfikowane przez Światową Organizację Zdrowia jako "wysoce niebezpieczne".
W pomarańczach znaleziono sześć substancji rakotwórczych i sześć podejrzewanych o wywoływanie zaburzeń płciowych. IMAZALIL, pestycyd uważany za najbardziej rakotwórczy, znaleziono w każdej kontrolowanej pomarańczy oprócz jednej, zaś jedna pomarańcza była zanieczyszczona przez co najmniej siedem różnych pestycydów.
Komisja rządowa, krytykowana za zbytnią tolerancyjność wobec skażeń, przyznaje, że "granice bezpieczeństwa zostały naruszone", ale dodaje, że "nie należy oczekiwać zagrożenia bezpieczeństwa konsumentów" i że, "nie należy się spodziewać żadnych niepożądanych skutków zdrowotnych".
Ale według Komitetu Akcji Przeciw Pestycydom (PESTICIDES ACTION COMMITTEE) komisja rządowa przyjęła, iż ludzie nie jedzą dużo skórki pomarańczowej, gdzie koncentruje się większość trucizn. /.../"