Forum Bielsko.Biala.pl

Miasto tworzą ludzie

EUROLAN - światłowód

Ważne sprawy, wydarzenia, polityka, architektura, ludzie - wszystko o Bielsku - Białej.

EUROLAN - światłowód

Postprzez daral » poniedziałek, 9 lip 2018, 19:36

Witam
Co sądzicie o internecie z EUROLAN-u.
Ma ktoś z nimi jakieś doświadczenia ?
Pozdrawiam
daral
nowicjusz
 
Posty: 11
Na forum od: 15 cze 2007, 08:54

Re: EUROLAN - światłowód

Postprzez roman23 » czwartek, 12 lip 2018, 11:17

Witam,mam Eurolan i jetem bardzo zadowolony.Czas oczekiwania miałem okolo 3tyg od podpisania umowy,teraz jest szybciej podobno.Montaz instalacji okolo godzinki,2 młodych chlopakow zamontowali i podlaczyli ruter.Ja mam 150mb i płace 20zł za miesiac.Wszystko chodzi idealnie i płynnie.Szczerze ci polecam.
roman23
użytkownik
 
Posty: 51
Na forum od: 22 cze 2014, 19:23
Lokalizacja: Bielsko Biała/Straconka

Re: EUROLAN - światłowód

Postprzez daral » poniedziałek, 16 lip 2018, 16:21

Ja mam same problemy. Przeniosłem się z neostrady z orange bo myślałem że będę miał większą prędkość. Do dzisiaj same problemy, niby łącze szysze, ale strony otwierają się wolniej, otwarcie kilku stron to już jedna porażka. Połączenia zrywane, więc ściągnięcie dużych plików jest problemem. Wracam do orange.
daral
nowicjusz
 
Posty: 11
Na forum od: 15 cze 2007, 08:54

Re: EUROLAN - światłowód

Postprzez YoShi » poniedziałek, 16 lip 2018, 23:45

daral napisał(a):Ja mam same problemy. Przeniosłem się z neostrady z orange bo myślałem że będę miał większą prędkość. Do dzisiaj same problemy, niby łącze szysze, ale strony otwierają się wolniej, otwarcie kilku stron to już jedna porażka. Połączenia zrywane, więc ściągnięcie dużych plików jest problemem. Wracam do orange.

Krzyzyk na drogę.
Przez 10 lat nie znalazles odpowiedniego dostawcy?
YoShi
użytkownik
 
Posty: 264
Na forum od: 3 gru 2009, 19:41

Re: EUROLAN - światłowód

Postprzez GP » środa, 18 lip 2018, 12:24

roman23 napisał(a):Witam,mam Eurolan i jetem bardzo zadowolony.Czas oczekiwania miałem okolo 3tyg od podpisania umowy,teraz jest szybciej podobno.Montaz instalacji okolo godzinki,2 młodych chlopakow zamontowali i podlaczyli ruter.Ja mam 150mb i płace 20zł za miesiac.Wszystko chodzi idealnie i płynnie.Szczerze ci polecam.

Jakiej firmy router "daje" Eurolan?
Fotograf z pasji, fotograf z zawodu.
Avatar użytkownika
GP
użytkownik
 
Posty: 3377
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: EUROLAN - światłowód

Postprzez daral » czwartek, 19 lip 2018, 16:29

HUAWEI
daral
nowicjusz
 
Posty: 11
Na forum od: 15 cze 2007, 08:54

Re: EUROLAN - światłowód

Postprzez staszeks » sobota, 21 lip 2018, 21:16

NETIA
Załączniki
speedtest3.jpg
speedtest3.jpg (123.19 KiB) Przeglądane 4211 razy
speedtest2.jpg
speedtest2.jpg (117.63 KiB) Przeglądane 4211 razy
2018_07_2018seedtest.jpg
2018_07_2018seedtest.jpg (140.61 KiB) Przeglądane 4211 razy
staszeks
użytkownik
 
Posty: 7294
Na forum od: 13 lis 2006, 19:20

Re: EUROLAN - światłowód

Postprzez staszeks » sobota, 21 lip 2018, 21:18

dlaczego tak różne wyniki?
Załączniki
speedtest6.jpg
speedtest6.jpg (128.27 KiB) Przeglądane 4210 razy
speedtest5.jpg
speedtest5.jpg (125.6 KiB) Przeglądane 4210 razy
speedtest4.jpg
speedtest4.jpg (96.83 KiB) Przeglądane 4210 razy
staszeks
użytkownik
 
Posty: 7294
Na forum od: 13 lis 2006, 19:20

Re: EUROLAN - światłowód

Postprzez staszeks » sobota, 21 lip 2018, 21:20

wszystkie pomiary wykonano bezpośrednio jeden po drugim w porównywalnych warunkach.
W tle na równolegle otwartej karcie jeci jakiś rosyjski kanał telewizyjny i w tle otwarty SKYPE
Załączniki
speedtest8.jpg
speedtest8.jpg (99.92 KiB) Przeglądane 4210 razy
speedtest7.jpg
speedtest7.jpg (92.91 KiB) Przeglądane 4210 razy
staszeks
użytkownik
 
Posty: 7294
Na forum od: 13 lis 2006, 19:20

Re: EUROLAN - światłowód

Postprzez davnbb » niedziela, 22 lip 2018, 13:26

Po pierwsze wyłącz karty w tle ponieważ mają wpływ na na przebieg testu. Dobrze jest też przeprowadzać test po kablu ethernetowym a nie po WIFI. Ja np. miałem w domu sieć teoretycznie w standardzie N a okazało się, że nie mogłem w niej przekroczyć prędkości ok 40Mb/s. Dopiero zmiana routera na AC i przejście na 5Ghz pozwoliło wykorzystać pełen potencjał łącza w sieci WIFI. Ma to szczególne znaczenie w blokach gdzie istnieje więcej sieci WIFI, które wzajemnie się zakłócają. Kolejna rzecz która ma wpływ to serwer z którym łączą się strony testujące. Speedtest.net.pl łączy mi się np. z Paryżem. U mnie najbardziej dokładne wyniki daje http://www.speedtest.net/pl (do testów łączy się z serwerem w Kętach).
davnbb
użytkownik
 
Posty: 1436
Na forum od: 3 mar 2008, 05:11

Re: EUROLAN - światłowód

Postprzez staszeks » niedziela, 22 lip 2018, 16:09

idzie po kablu.
Owszem karty w tle (szczególnie kanał telewizyjny) na pewno ma wpływ i nawet nie dziwi mnie mniejszy download od uploadu.
Bardziej dziwił mnie tak znaczny rozrzut wyników, bo w sumie warunki były porównywalne.
Tak więc dochodzę do wniosku, że jeżeli na wyniki pomiaru mają wpływ warunki ode mnie niezależne (wybór strony testującej)
to całe te testy są.....
Dzięki za zainteresowanie.
staszeks
użytkownik
 
Posty: 7294
Na forum od: 13 lis 2006, 19:20

Re: EUROLAN - światłowód

Postprzez GP » piątek, 10 sie 2018, 13:03

Tak jak wspomniał davnbb - kluczową sprawą jest to, z jakim serwerem test się łączy. W przypadku SpeedTest.net możesz sobie wybrać dowolny serwer, najlepiej jakiś w pobliżu Bielska i na nim testować prędkość. Wtedy będziesz miał w miarę wiarygodny pomiar.
Co więcej, nawet wchodząc na SpeedTest.net (czy dowolną inną stronę tego typu), za (prawie)każdym razem będzie wybierał inny serwer. Stąd różnice w pomiarach.

Dla przykładu u mnie:
- lokalny serwer:
Obrazek

- australijski serwer:
Obrazek
(wiem, wiem, trochę porównanie na wyrost, ale chodzi o samą zasadę działania)

Warto sprawdzić też, w jakim stopniu sam komputer jest obciążony w czasie testu. Sądząc po starym Windowsie (albo wyłączonych wodotryskach interfejsu), nie jest to zbyt nowy sprzęt, a co za tym idzie, sam sprzęt może wpływać na spadli wydajności "internetu".

daral napisał(a):HUAWEI

Dzięki za info! 8)
Fotograf z pasji, fotograf z zawodu.
Avatar użytkownika
GP
użytkownik
 
Posty: 3377
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: EUROLAN - światłowód

Postprzez davnbb » piątek, 10 sie 2018, 17:07

Ja właśnie testuje nowe łącze w Multimedii jakby ktoś był zainteresowany wynikami u tego operatora.
Obrazek
davnbb
użytkownik
 
Posty: 1436
Na forum od: 3 mar 2008, 05:11


Powrót do Bielsko

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości