Forum Bielsko.Biala.pl

Miasto tworzą ludzie

USB - Problem

Tematy niekoniecznie zwiazane z naszym miastem - także towarzyskie.

Postprzez Nikolas » środa, 25 kwi 2007, 19:46

Mam takie zapytanie?
podłączają tel. do komp. za pomocą kabla usb otrzymuje komunikat nie znane urządzenie, przechodząc dalej otrzymuje komunikat o braku sterowników. Gdy chce je zaktualizowac pojawia siękolejny komunikat o braku nowszch sterowników, niż te zainstalowane na komp. problem wystąpił po sformatowaniu systemu i zainstalowaniu go od począdku.
Czy ktoś wie jak rozwiązac ten problem?
Pozdrawiam;)
Nikolas
użytkownik
 
Posty: 40
Na forum od: 16 mar 2007, 21:05

Postprzez GP » środa, 25 kwi 2007, 20:47

A w jakim systemie to robisz? Windows XP?

Jeśli tak, to:
- czy zainstalowany jest Service Pack 2?
- czy wybierasz automatyczne wyszukiwanie sterownika, czy ręcznie wybierasz ścieżkę dostępu do niego?
- czy przed pierwszym (po instalacji systemu) podłączeniem telefonu do komputera instalowałeś jakieś oprogramowanie/sterowniki do tego telefonu?

P.S.
Jaki to telefon i kabel?

Również pozdrawiam :)
Fotograf z pasji, fotograf z zawodu.
Avatar użytkownika
GP
użytkownik
 
Posty: 3382
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Nikolas » środa, 25 kwi 2007, 21:51

Jeśli chodzi o system faktycznie win xp, czy jest Service Pack 2 mam nadzieje, ale jak daje opcje oprogramowania to wyskakuje win xp z dodatkiem serw. pack 2, jeśli chodzi o aktualizacje to poprzez program rozwiązywanie problemów i poprzez menadżer usb, instalowałem oprogramowanie do 2 telefonów i żadnego nie czyta ten telefo to sony ericsson k 310i, z góry dziękuje za pomoc :)
Nikolas
użytkownik
 
Posty: 40
Na forum od: 16 mar 2007, 21:05

Postprzez miro » czwartek, 26 kwi 2007, 07:24

Wiele firm telefonicznych zastrzega sobie wylacznosc do oprogramowania komorek zakladajac w nich blokade, ktorej czesto samemu nie mozna zniesc. Po prostu chca extra zarobic na przekazie zdjec i video. Niektore firmy nie zakladaj blokady, ale graja glupka ze oprogramowania do tej komurki ze sterownikiem nie ma. Do mojej Motorolki tez musialem dokupic na eBay-u osobno disc.

A skoro do Twej komorki sa plyty na eBay-u, to pewnie jest jak z Motorolami
http://cgi.ebay.com/USB-Data-Cable-Driv ... dZViewItem
Honest differences of views and honest debate are not disunity. They are the vital process of policy-making among free men.
miro
użytkownik
 
Posty: 3057
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00

Postprzez Nikolas » czwartek, 26 kwi 2007, 15:15

Dziękuje ale przed reinstalacją oprogramowania wszystko było ok!!! Normalnie telefon współpracował z komputerem, w tej chwili wyśwetla dziwne komunikaty, a całe oprogramowanie do telefonu mam, zastanawim sie czy przez przypadek nie mam jakiegoś spięcia w portach usb, czasem gdy włącze komp. ujawnia się komunikat o nieznanym sprzęcie podłączonym do portu usb, tylko że nic nie jest podłączone prze usb za wyjątkiem drukarki, z tym, iż funkcjonuje ona poprawnie i jest wykryta
Nikolas
użytkownik
 
Posty: 40
Na forum od: 16 mar 2007, 21:05

Postprzez Nikolas » czwartek, 26 kwi 2007, 15:37

Co ciekawsze teraz już nawet nie moge zciągnąc zdjęc z aparatu ale numer teraz to ja już nic z tego nie wiem czarna magia
Nikolas
użytkownik
 
Posty: 40
Na forum od: 16 mar 2007, 21:05

Postprzez miro » czwartek, 26 kwi 2007, 19:48

Ok, odinstaluj telefon. Nastepnie w Device Menager sprawdz czy nie ma zoltej flagi obok Universal Serial Bus controllers. Znaczyloby to ze masz tam problem. Moze potrzebujesz update do BIOS, z kolei podwojnie kliknac na Universal Serial Bus controllers, nastepnie prawym na Properties, w General nacisnac Troubleshoot, a tam krok po kroku powinno Cie zaprowadzic do naprawy. Mozesz tez isc od razu do USB Drivers ( sterowniki ) i tam zrobic Update ( nacisnac prawym na USB port, nastepnie Update Driver...).
Jestem pewien, ze to nie jest spiecie, a tylko konflikt

Restartuj kompa i zobacz czy nadal masz dziwne kody przy wlaczeniu, jesli tak to jeszcze nie instaluj oprogramowania komorki. Na internecie poszukaj Updates do BIOS Twego kompa. A jesli to nie pomoze to daj znac.
Honest differences of views and honest debate are not disunity. They are the vital process of policy-making among free men.
miro
użytkownik
 
Posty: 3057
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00

Postprzez Nikolas » czwartek, 26 kwi 2007, 21:40

prubowałem i bez skutku ;), aktualizowałem sterownik, patrzyłem na ten program do rozwiązywania problemów, wykonywałem wszystkie polecenia, i nic znajomy mi powiedzał że jak wgrywałem na nowo oprogramowanie mogłem przerwac instalacje sterownika usb i złe teraz funkcjonuje, tzn.z błędem i cały czas tak to wykrywa, musz jeszcze z biosem pokombinowac tak jak mówisz ale szczerz troch sie boje przy tym grzebac, dzięki piękne za rade. zobacze jutro co z tego będzie i dam znac pozdrawiam...
Nikolas
użytkownik
 
Posty: 40
Na forum od: 16 mar 2007, 21:05

Postprzez Nikolas » czwartek, 26 kwi 2007, 21:42

ps jeśli chodzi o złote flagi to nie ma ich wsztstko mam zainstalowane
Nikolas
użytkownik
 
Posty: 40
Na forum od: 16 mar 2007, 21:05

Postprzez che givera » piątek, 27 kwi 2007, 17:29

Spróbuj ponownie odinstalować sterownik. Potem sprawdź, klikając na "Mój komputer", C, Program Files, czy rzeczywiście zniknęło wszystko o symbolu telefonu. Jeśli nie, to usuń pozostałości. Często się zdarza, że deinstalator nie usuwa wszystkiego. Sprawdź również w folderze "Moje dokumenty/moje obrazy". Tam są przenoszone ściągnięte z telefonu zdjęcia, więc po deinstalacji też ma być pusto. Gdy wszystko wyczyścisz, spróbuj ponownie zainstalować sterownik. Najlepiej używając narzędzi systemu operacyjnego. (panel sterowania, dodaj sprzęt).
Ostatnio edytowano piątek, 27 kwi 2007, 17:35 przez che givera, łącznie edytowano 1 raz
XXI wiek a ludzie nadal wierzą w bogów.
che givera
użytkownik
 
Posty: 1010
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Nikolas » piątek, 27 kwi 2007, 18:44

Nie podziałało che givera, wiesz co wogóle mi nie chce tak jakby wykryc portu usb, cokolwie podłącze dostaje komunikat nieznany sprzęt, już podłączałem wszystko co miałem w swoim posiadaniu do podłączenia USB i na nic nie reaguje, jeszcze z BIOSEM pokombinuje może nie zepsuje i zobaczymy ale już powoli mnie to irytuje Pozdarwiam
Nikolas
użytkownik
 
Posty: 40
Na forum od: 16 mar 2007, 21:05

Postprzez Nikolas » piątek, 27 kwi 2007, 19:14

MIRO niestety w BIOSIE twż niby wszystko ok, sprawdziłem i wykazuje urządzenia USB udostępnione.... Wykasowałem wszystkie sterowniki związane z nowymi sprzętami takimi jak aparat, czy telefon mój i Żony, po ponownym podłączeniu ukazuje się komunikat znaleziono nowy sprzęt, następnie nowy sprzęt został zainstalowany i jest gotowy do urzycia, i po chwili " jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera ma awarie, a system system windows nie może go rozpoznac.... Nie chce robic formatowania na nowo to za dużo czasu mi zajmuje wyprowadz mnie to z równowagi, komputer ma byc rzeczą urzyteczną a tu same z nim kłopoty ale nie poddaje ;)
Nikolas
użytkownik
 
Posty: 40
Na forum od: 16 mar 2007, 21:05

Postprzez che givera » piątek, 27 kwi 2007, 21:28

Masz chyba dwa wyjścia:
1. pomoc informatyka
2. "zabawa głupiego" - zdeinstalować wszystko i instalować od początku.
To drugie jest raczej nieuniknione, gdzieś powstał błąd przy instalacji.
Powodzenia!
XXI wiek a ludzie nadal wierzą w bogów.
che givera
użytkownik
 
Posty: 1010
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez miro » sobota, 28 kwi 2007, 08:04

Nie poddawaj sie tak latwo Nik :)
Problematyczne sprawy sa najlepszym nauczycielem.
Skoro w BIOSie pokazuje, ze USB jest podlaczone, to nic nie zmieniaj. Ale jesli masz kompa z dobrze znanej firmy, to czesto maja oni update do BIOSa w necie. Jesli tez wyskakuje Ci okienko po podlaczeniu czegokolwiek, to USB port tez jest ok, tylko nie wylapuje prawidlowo urzadzenia, co moze sie wiazac z zerwana sciezka. Nie wiem jak dlugo masz ten problem, ale w WIN XP mozesz odnowic system do jakies daty wstecz. Domyslam sie, ze juz to probowales. Nastepnie, jesli dobrze pamietam to Windows xp na dysku instalacyjnym jest opcja naprawy juz zainstalowanej platformy. Moze obejdzie sie bez formatowania HD. Nigdy nie pracowalem na polskojezycznym windowsie ani oprogramowaniu. Troche trudno mi dzialac z tej pozycji, bo nawet nie znam odpowiedniej polskiej terminologii do wielu spraw. Zanim zaczniesz formatowac, to jednak skorzystaj z planu 2 che. Plan jeden odradzam bo bedzie kosztowny, znacznie dluzszy niz formatowanie i odnawianie, a pewnie z tym samym rezultatem.
Honest differences of views and honest debate are not disunity. They are the vital process of policy-making among free men.
miro
użytkownik
 
Posty: 3057
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00

Postprzez Barth » poniedziałek, 30 kwi 2007, 11:07

Standardowy test - sprawdzenie czy kabel i telefon widzi w innym komputerze. Powinno być ok - ale sprawdzić nie zaszkodzi.
Czy przed sformatowaniem dysku, windows był z service packiem 1 lub z wgranym na sp1 wersją sp2? Zdarzało się tak że niektóre sterowniki pracowały normalnie pod sp2 gdy były już w systemie w momencie instalowania service packa 2 - natomiast przestawały funkcjonować poprawnie, instalowane na system już z sp2. Najczęściej właśnie obsługa Usb. (do sp1 wydawano poprawki producentów chipsetów - dla sp2 już nie ma takowych).

Wyrzucenie sterowników robiłbym w trybie awaryjnym - jest tam wgląd we wszystkie - nawet te "zabezpieczone". Można też dla pewności odszukać ręcznie pliki *.inf w katalogu c:WindowsInf - nowe sterowniki mają najczęściej formę nazwy oemXX.inf gdzie XX to cyfra (od 0 w górę) plus plik *.pnf. Najlepiej wykorzystać do tego Total Commandera - i po prostu przenieść sobie te pliki do innego stworzonego przez siebię katalogu. Można też dzięki tym plikom zanalizować jakie były zainstalowane sterowniki wcześniej. Zrobienie tego powinno spowodować pytanie się o wskazanie nowych sterowników - a nie ładowanie ich automatycznie.
BTW katalog INF ma atrybut Hidden - ukryty więc trzeba wyłączyć odpowiednio ukrywanie plików systemowych i ukrytych.
Jaki jest chipset płyty głównej? Bo spotkałem się z dziwnym działaniem płyt opartych na wczesnych NForce'ach (1-3) gdzie pomimo podpięcia urządzenia na usb2.0 (np: drukarki) nie pracowała poprawnie - brak było prawidłowego rozpoznania sprzętu, a podpięcie na usb 1.1 (lub też przełączenie w biosie na tylko ten standard) poprawiało identyfikację ale nadal miało urządzenie problemy z pracą (transfer, błędy). Można więc przetestować czy różni się czymś podłączenie go pod usb 2 i usb 1.1 - ewentualnie przełączyć tą opcję w biosie (Asusy tak mają).
Jest też rozwiązanie ostateczne - osobny kontroler usb (najlepiej na kości NEC'a). W przypadku NECa powino być zero instalacji innych sterowników niż systemowe i normalne działanie już po rozpoznaniu przez sprzęt. Minusem jest zajęcie jednego ze slotów PCI i koszt - po sklepach w okolicy będą pewnie chcieli ok. 50 zł (na allegro są nawet za 30zł - bez przesyłki).
P.S. Na jednym z forów internetowych znalazłem poradę żeby wyjąć baterię z telefonu na 5-10 minut aby "zresetować" elektronikę. Niby nic mądrego - ale zawsze można spróbować. Inna ciekawa rzecz że twierdzą gdzieniegdzie iż sterowników wcale nie potrzeba...
Barth
użytkownik
 
Posty: 459
Na forum od: 10 lis 2006, 16:32

Następna strona

Powrót do Pogaduszki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości