Forum Bielsko.Biala.pl

Miasto tworzą ludzie

wyraź swoją opinię na temat mojego zasilacza

Tematy niekoniecznie zwiazane z naszym miastem - także towarzyskie.

Postprzez alexy » środa, 2 maja 2007, 19:44

Proszę o wypowiedzi na temat,
czy powinienem zmienić zasilacz w swoim zestawie.
Na razie nie ma z nim problemów ale słyszałem,
że to "tragedyyjja" jest.
Czasami do zestawu podłączam kierownicę i gamepada,
a niedługo dołożę dodatkowy wiatraczek do obudowy
żeby wysysało ciepłe powietrze ze środka
oraz drugi dysk twardy.
Dziękuję z góry za (dobre?) rady.
Pozdrawiam
Alexy
--------------------------------------------------------------------------------
EP-8KDA7I, AMD Sempron 3300+ (s.754), 2x1024 kingston 3-3-3 400MHz,
Galaxy Ge Force 7600GS, Caviar 160GB, DVD Liteon, Tracer 4life/400HellFire, NEC AccuSync LCD72VM,
HP D1360, HP 2400, Dialnet 512,
Win XP pro SP2, Kaspersky Internet Security 6.0
alexy
użytkownik
 
Posty: 85
Na forum od: 12 mar 2007, 19:18

Postprzez GP » środa, 2 maja 2007, 21:14

No więc jeśli chodzi o samą "moc", to jest absolutnie wystarczający (400W ma, prawda?).
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo i stabilność napięć, to nie znam tego zasilacza, aczkolwiek sama cena sugeruje, że nie jest to najlepszy wybór (jakościowo) do takiego sprzętu. Uważam, że dobry zasilacz to podstawa dobrego i stabilnego komputera. Polecam zasilacze Tagan'a lub choćby Chieftec'a :). Obecnie już chyba wszystkie posiadają wszelkie możliwe zabezpieczenia przed uszkodzeniem (termiczne, przepięciowe itd.)...

Pozdrawiam :)
Fotograf z pasji, fotograf z zawodu.
Avatar użytkownika
GP
użytkownik
 
Posty: 3382
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Barth » środa, 2 maja 2007, 22:35

Powinno spokojnie wystarczać nie chce mi się szukać specjalnie po specyfikacjach ale obecnie procesor bierze ci 60 W (nowe 90W) Grafika 7600 gt pożerała około 50 (najnowsze mają do 110 ale to na pciE), Pamięci niech zjedzą z 15, dysk 160 caviara - 20 W, nagrywarka koło 25W, na usb po 5 Watt za każde podłączone ustrojstwo. Prędzej cię czeka combo-wymiana płyta-procesor-grafika zanim zmienisz zasilacz. Tracer - nic specjalnego toporne obudowy to i na zasilacze się przeniosło - z drugiej strony żadna tragedia w stylu kingstara. Jeśli będzie się coś palić to góra płyta, dysk i dvd. ;)
Tagan? Chieftec?A może Huntkey, albo Topover czy Be Quiet. :P
Dobra rada? Zmienić firewalla na Outposta pro albo Tiny personala. No i Nod32 :)

P.S. http://theinquirer.net/default.aspx?article=36066 - coś w temacie.
A zresztą najlepiej pooglądać sobie i stronę i forum na http://zenfist.pl
Ostatnio edytowano środa, 2 maja 2007, 23:26 przez Barth, łącznie edytowano 1 raz
Barth
użytkownik
 
Posty: 459
Na forum od: 10 lis 2006, 16:32

Postprzez GP » czwartek, 3 maja 2007, 08:09

Prawda jest taka, że ilu fachowców, tyle opinii :).
Fotograf z pasji, fotograf z zawodu.
Avatar użytkownika
GP
użytkownik
 
Posty: 3382
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez alexy » czwartek, 3 maja 2007, 11:18

Witam

To jest fotka z mojego zasilacza, nie wiem jak się ma to co jest na nim wypisane
do rzeczywistości, ale jeśli może ułatwić wam wyrażenie swojej opini na jego temat, to bardzo proszę.

Obrazek

GP - nie wiem czy ma 400W (?), różnie to bywa, można sobie napisać że ma ale...

Barth - "Jeśli będzie się coś palić to góra płyta, dysk i dvd" - toś mnie pocieszył(a)

Dziękuję Barth :) i GP :) za wyrażenie swoich opini.

Czekam na inne :cool:, pozdrawiam.

Alexy
alexy
użytkownik
 
Posty: 85
Na forum od: 12 mar 2007, 19:18

Postprzez apollo » piątek, 4 maja 2007, 20:39

jak nie będziesz "rasował" PeCeta to wystarczy
apollo
 

Postprzez alexy » piątek, 4 maja 2007, 20:43

"rasował" znaczy podkręcał?
nie, raczej nie
dzięki
alexy
użytkownik
 
Posty: 85
Na forum od: 12 mar 2007, 19:18

Postprzez Barth » piątek, 4 maja 2007, 22:22

Odnośnik z do Inquirera jest właśnie artykułem o podkręcaniu zestawu dość "solidnego" na zwykłym zasilaczu 500 watowym, z drugiej strony twój zestaw nawet przy zwyczajnym podkręcaniu używając funkcji "fabrycznie" zawartych w BIOSie płyty (PowerBIOS) powinien dostarczyć odpowiedniej mocy - choć wątpię czy dostarczy stabilnych napięć.
Z tabliczki znamionowej można przeczytać że i tak de facto dostarcza 360 Watt dla urządzeń które najwięcej jej pobierają: + 12 V + 5V i +3.3V - reszta "obciążalności" jest dla pozostałych napięć.
Co do pocieszania - raz tylko mnie się zdarzyło widzieć spaloną do kompletu z płytą i napędami kartę grafiki, parę razy (nie pamiętam 4-5?) płytę z napędami. Najczęściej tylko płytę ewentualnie napęd optyczny a w nowszych zestawach często dysk twardy przeżywał bez większych problemów (choć to przy spaleniu "tylko" kwestia elektroniki - dane zostają). Duży szacunek dla płyt Microstara za odporność - choć to pewnie nauczka po winCIH'u.
Niestety pewnie podobnie powiedzą na OC jak i Zenfist forum - jeśli chcesz mieć pewność, że zasilacz nie uszkodzi ci komputera za ciężkie pieniądze, trzeba wydać więcej na renomowaną markę. Tanie zasilacze nie oznaczają automatycznie awarii w przyszłości (oprócz wspomnianych Kingstarów imho) ale też nic nie gwarantują. Swoją drogą można chyba też ubezpieczyć komputer - spotkałem się kiedyś z taką sytuacją.
Barth
użytkownik
 
Posty: 459
Na forum od: 10 lis 2006, 16:32

Postprzez miro » sobota, 5 maja 2007, 07:32

Alexy. Czy wymieniasz Mercedesa, ktora calkim dobrze Ci sluzy na nowy, bo nowy, niekoniecznie, moze okazac sie lepszy? A moze raczaj czekasz dopoki stary stanie sie nieznosny do jazdy?
Stare powiedzenie- you get what you pay for. :)
Ostatnio edytowano sobota, 5 maja 2007, 07:54 przez miro, łącznie edytowano 1 raz
Honest differences of views and honest debate are not disunity. They are the vital process of policy-making among free men.
miro
użytkownik
 
Posty: 3057
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00

Postprzez alexy » sobota, 5 maja 2007, 10:57

miro, czekaj bo nie rozumiem...
nazywasz tracera (tego tracera) mercedesem?
To czym będzie Tagan, bo ewentualnie taki bym kupił?
Żart pewnie...
I który z nich może być sprawcą większych, bądź w ogóle jakichkolwiek problemów
o których pisał(a) Barth?
To wiadomo!
Czy czegoś nie zrozumiałem?
Oczywiste jest natomiast to, że nawet jeśli ta "maszyna" (mój komputer) nie jest super lux torpedą to muszę jakoś zadbać o to żeby była sprawna jak najdłużej, chociażby z tego względu że trochę pieniędzy na nią poszło, włącznie z oprogramowaniem które jest w wersji OEM czyli związane z płytą główną. A co będzie jak mi tracer spali płytę?
Dlatego myślę dołożyć porządny zasilacz i być moze odetknąć z ulgą.
Bo nie usłyszałem tutaj, zostaw koleś, spoko, pociągnie to co masz.
pozdr. alexy
Ostatnio edytowano sobota, 5 maja 2007, 11:34 przez alexy, łącznie edytowano 1 raz
alexy
użytkownik
 
Posty: 85
Na forum od: 12 mar 2007, 19:18

Postprzez GP » sobota, 5 maja 2007, 13:18

Mercedes przez pewien okres czasu uchodził za awaryjny samochód - może stąd do porównanie ;).

W każdym razie, jeśli boisz się o bezpieczeństwo swojego sprzętu, to radziłbym zmienić zasilacz na lepszy i masz problem z głowy...

Z tym Windowsem i płytą główną, to nie jest wielki problem. Jeśli wymienisz płytę główną z powodu awarii, to bez przeszkód możesz zainstalować tego samego Windowsa i go aktywować - musisz jedynie skontaktować się z Microsoft'em i się dogadać (dokładnej procedury nie pamiętam, ale chyba generują nowy klucz i po sprawie).

Pozdrawiam.
Fotograf z pasji, fotograf z zawodu.
Avatar użytkownika
GP
użytkownik
 
Posty: 3382
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Barth » sobota, 5 maja 2007, 16:11

Z tą aktywacją to nie jestem tak bardzo pewien - ale licencja i aktywacja związuje numer seryjny Windowsa OEM z płytą główną. Przy zmianie płyty głównej (na nie identyczną) i próbie aktywacji telefonicznej (aktywacja internetowa zostaje zablokowana) możemy zostać poproszeni o udowodnienie/udokumentowanie opinią serwisu "producenta" naszego komputera że wymiana była niezbędna z powodu trwałego i nieusuwalnego uszkodzenia płyty głównej; następnie że wymiana na inną płytę jest spowodowana brakiem identycznych płyt głównych; i na koniec że wymiany dokonał ów serwis "producenta". Sprawa się komplikuje gdy to my sami za sprawą popularnego ostatnio szarego pudełka staliśmy się "System Builder'ami" i sami gwarantowaliśmy zgodność z licencją oraz serwis techniczny. Musielibyśmy sami sobie wystawić opinię, a to już jest trochę naciągnięte.
W efekcie mamy 2 drogi - ufać w uprzejmość osób po drugiej stronie słuchawki podczas aktywowania na telefon lub zaglądnąć do firm posiadających pewien stopień współpracy z Microsoftem i pytać o taką usługę wymiany wraz z wydaniem/załatwieniem sprawy. Co do tego drugiego to - oczywiście koszt, lecz i kwestia różnych odpowiedzi: już raz z ciekawości się w 2 firmach o to pytałem.
Inna bajka że ostatnio sprzęt oraz oprogramowanie i tak się bardzo szybko starzeje technologicznie - więc kwestia zakupu następnej wersji Windowsa może być i tak nieunikniona. Przykładowo - gry i aplikacje wymagające Directx'a 10 nie będą działały na XP który nie będzie miał wspomnianych bibliotek. itd.
Barth
użytkownik
 
Posty: 459
Na forum od: 10 lis 2006, 16:32

Postprzez GP » sobota, 5 maja 2007, 19:34

Barth - ja się już kilkukrotnie spotkałem z absolutnym brakiem komplikacji - nie trzeba było niczego nikomu udowadniać. Dzwonisz, mówisz co się stało, dostajesz kod do wklepania przy aktywacji i po sprawie. Sprawdzone :)
Fotograf z pasji, fotograf z zawodu.
Avatar użytkownika
GP
użytkownik
 
Posty: 3382
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez miro » niedziela, 6 maja 2007, 08:06

Mozesz spokojnie spac aleksy.
Choc robiony w Chinach, Twoj power supply (P/S) jest wiecej niz Ci potrzeba. W obwodzie 3.3V do 5V zasila do 180W, a w 12V do 360W. Nie znam nic takiego coby moglo zaszkodzic Twemu P/S. Nawet wypelniajac po brzegi wszystkie slots na mother board masz wystarczajace zasilanie, a przeciez nigdy nie uzywasz wszystkiego naraz.
17 lat doswiadczenia z tysiacami uzadzen bardziej skomplikowanych niz PC nie spotkalem sie ze spaleniem mother board przez P/S. Mozna natrafic na „lemona”, ale to nawet w najdrozszych zestawach. W koncu pisze na Twym P/S 4Life, a PC life nie powinien trwac dluzej niz 7 lat ze wzgledu na postep.
Dobra rada, postaraj sie jak najrzadziej wylaczac swoj PC, to przedluza zywotnocs PC i P/S.
Honest differences of views and honest debate are not disunity. They are the vital process of policy-making among free men.
miro
użytkownik
 
Posty: 3057
Na forum od: 1 wrz 2006, 07:00


Powrót do Pogaduszki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości