Forum Bielsko.Biala.pl

Miasto tworzą ludzie

Czy pamięta jeszcze ktoś piratów radiowych na 90.5FM w Biels

Tematy niekoniecznie zwiazane z naszym miastem - także towarzyskie.

Postprzez rev » środa, 8 lut 2012, 18:28

kurcze kiedyś pisałem listy do takich audycji i zdarzało się, że je ktoś tam przeczytał na antenie...ale byłem dumny słysząc swe słowa w eterze.
rev
użytkownik

Na forum od: 12 sie 2008, 08:43

Postprzez kamilak » środa, 8 lut 2012, 20:51

Ja pamietam Bielską hiphopową stacje... sporo ludzi wysyłalo do nich smsy do muzycznej listy. fajnie grali ... szkoda że znikneli z eteru
Doświadczenie to nazwa,którą każdy nadaje swoim błędom --WILDE Oskar
kamilak
użytkownik

Na forum od: 10 lip 2007, 11:36

Postprzez MakDrajwer » czwartek, 9 lut 2012, 18:22

Wtedy nie było netu i ludziom sie chciało i mieli potrzebe coś robić. Teraz to se ne vrati ...
"kobiety jak te kwiaty , kto żonaty ten wie,
powąchać - TAK , dotykać - NIE,
minęła pora godowa teraz tylko boli głowa ..."
MakDrajwer
użytkownik

Na forum od: 22 maja 2010, 16:33

Postprzez Krzysztof » piątek, 10 lut 2012, 16:42

Tak czytam wasze wypociny i trochę mnie to śmieszy. W latach 90-tych o których piszecie nikt już tak zażarcie nie ścigał nazwałbym to raczej grajków niż piratów.
Ale co ja tu będę Wam ściemniał. Wielu z tych "piratów" lat 90-tych w latach 70, 80-tych sikało jeszcze w pieluchy. Podziwiam ludzi z tamtych lat którzy z niczego potrafili zrobić urządzonko, ryzykujących odsiadką za moment transmisji w eterze.
Krzysztof
użytkownik

Na forum od: 16 lut 2007, 06:20

Postprzez MakDrajwer » piątek, 10 lut 2012, 18:17

Krzysztof napisał(a):Tak czytam wasze wypociny i trochę mnie to śmieszy. W latach 90-tych o których piszecie nikt już tak zażarcie nie ścigał nazwałbym to raczej grajków niż piratów.
Ale co ja tu będę Wam ściemniał. Wielu z tych "piratów" lat 90-tych w latach 70, 80-tych sikało jeszcze w pieluchy. Podziwiam ludzi z tamtych lat którzy z niczego potrafili zrobić urządzonko, ryzykujących odsiadką za moment transmisji w eterze.

My piraci z lat 90 przepraszamy Krzysztofa za zbyt pózne urodzenie sie :)
"kobiety jak te kwiaty , kto żonaty ten wie,
powąchać - TAK , dotykać - NIE,
minęła pora godowa teraz tylko boli głowa ..."
MakDrajwer
użytkownik

Na forum od: 22 maja 2010, 16:33

Postprzez Lurtz » sobota, 11 lut 2012, 14:04

Niestety link z pierwszego posta juz nie dziala, ktos moze udostepnic to nagranie?
Mam mnostwo audycji radia 'Pastuch' na mp3, jesli ktos chce to moge udostepnic. Mam tez kilka listow do redakcji zeskanowanych w pdf lub jpg.
Faraona, Goryla i Kojaka znam osobiscie, Buli'ego rowniez.
Lurtz
użytkownik

Na forum od: 29 gru 2011, 20:04

Postprzez farmer » sobota, 11 lut 2012, 22:38

@Lurtz- co tam u nich? pewnie już z rodzinami :-) jak możesz wrzuć audycje na wrzutę.pl :-) ostatnio rozmawiałem z Pink~iem, 'Par'owozy na stałe zagościły w Katowicach, gdzie mają dyżury 24h, ale jak też Pink powiedział; wszyscy chcą łatwizny - wszyscy chcą kupić nadajnik i grać HipHop. TO NIE JEST WOLNE RADIO wolne radio zdechło wraz z ludźmi, którzy dojrzewali w czasach przełomu 1989 roku. Jest w tym racja, jednak lepiej się tego słuchało niż rmf, które swoją drogą zaczynało jako pirackie radio w stodole...
farmer
użytkownik

Na forum od: 6 paź 2006, 00:16

Postprzez Lurtz » sobota, 11 lut 2012, 22:46

Faraon sie niedawno rozwiodl, Kojaka spotkalem jakis czas temu z pieskiem. Obu widuje czasami na bielskich koncertach.
Nie chce mi sie tego wrzucac, jest tego cala plyta DVD czyli jakies 4gb. Chcesz to wpadnij z czysta plytka - zgram Ci :)
Lurtz
użytkownik

Na forum od: 29 gru 2011, 20:04

Postprzez W_ » piątek, 25 maja 2012, 17:06

Pozwolę sobie odświeżyć temat.

Od stycznia 2012 obserwuje zmartwychwstanie pirackiej części eteru w Bielsku-Białej.
Na początku jeden z piratów puszczał w kółko audycje DeDektyw Inwektyw oraz muzykę rockową. Jednej nocy (niestety nie nagrałem tego) gość ten rozmawiał na radiu z innym piratem, którego ze względu na znikomy sygnał, nie mogłem zrozumieć. Ten pierwszy mówił szeptem, bo strasznie się bał, że ktoś go rozpozna i zakabluje. Mówił o tym, że nadaje ze zwykłego transmitera FM podłączonego do wzmacniacza antenowego, mówił też że ma zespół muzyczny i że oni dwaj po 15. latach przerwy powracają do nadawania. Tyle zapamiętałem.

Ostatni raz głos tego gościa słyszałem 22. lutego 2012 r. Udało mi się go wtedy nagrać, oto próbki:
R_FM_120222-011452.mp3 (13 minut)
R_FM_120222-233047.mp3 (22 sekundy)

Pojawili się też w międzyczasie inni piraci, którzy puszczali tylko i wyłącznie muzykę.

Obecnie od kilku tygodni ktoś regularnie nadaje na częstotliwości 87,5 MHz. Prawdopodobnie to jedna ze stacji, o których wspominałem wyżej. Niestety, nie mogę zweryfikować moich przypuszczeń, bo nikt tam się nie odzywa - leci sama playlista. Radio nadaje muzykę rockową przerywaną skeczami kabaretowymi (głównie: Tey, KMN, Grzegorz Halama Oklasky, Jerzy Kryszak). Co ciekawe, stacja gra całodobowo z przerwami występującymi co kilka dni i trwającymi od kilku godzin do kilkunastu dni. Sygnał dochodzi z osiedla Słonecznego.
Ostatnio edytowano piątek, 25 maja 2012, 18:36 przez W_, łącznie edytowano 1 raz
W_
nowicjusz

Na forum od: 25 maja 2012, 15:59

Re: Czy pamięta jeszcze ktoś piratów radiowych na 90.5FM w B

Postprzez KT907 » poniedziałek, 23 gru 2024, 14:16

Witam
Te czasy juz nie wroca Nie bede zdradzac swoego nicku znam osobiscie
Faraona Kojacka Goryla Colombo Boluiego Kwitka Bzyka - to byla jedna klika trzymalismy sie razem rozmawiajac nocami na UKF jak i spotykajac sie po strychach pijac tanie wina!

https://youtu.be/N_gdvsXSNeo?t=7

Lata '90 to bylo apogeum piractwa w Bielsku
Widzialem naocznie jak PAR z Katowic uganial sie za sp Iza - zabrali jej nadajnik
kiedy prowadzila audycje z Alicja (kolezanka z klasy i moja przyjaciolka)
Apropo mielismy trzy kobiety piratki Alicje Ize i Patrycje

Mam duzo nagran z tych czasow kasety/Szpule kiedys wypuszcze to na YT.
Wiml ze pare osob czeka na te archiwa!Dam sygnal.
To byly czasy ze o kwarcach filtrach czy profesjonalnych koderach STEREO MPX RDS,jeszcze nikomu sie nie snilo dlatego troche sialo po TV. Takie byly obwody generatora w.cz. Dlatego wplywaly skargi na zaklocanie TV.
Niektorzy w koncowkach mocy nadajnikow uzywali "motylkow" lub "srubek" - mocnych tranzystorow wiec zasieg byl daleko poza obszar Bielska-Bialej.

Czy (2024 r) Faraon (chyba po raz 4 sie na nowo ozenil!) Kojack nadaja nie wiem musze sprawdzic na RadioFM w telefonie komorkowym.
Wiem ze Radio Pastuch bylo odjechane gdzie autor podczas audycji obmacywal kolezanki smazyl kielbaski wiem ze niektorzy mylili to z Radiem Maryja!
Nie wspominajac o bajkach Goryla (Radiol Malgarnda - czyli libacja na zywo!)

Do @Wlasciciel - Rozetki nie znalem - moze chodzilo o Ize?
KT907
nowicjusz

Na forum od: 23 gru 2024, 01:55

Poprzednia strona

Powrót do Pogaduszki