Forum Bielsko.Biala.pl
https://www.bielsko.biala.pl/forum/

Pytanie do komputerowców
https://www.bielsko.biala.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=89082
Strona 1 z 2  Następna strona »
Autor:  staszeks [ środa, 8 kwi 2015, 10:42 ]
Tytuł:  Pytanie do komputerowców

Po zainstalowaniu Windows 7 home zaczęły się problemy z drukowamiem.
Stara KYOCERA FS-1750 przestała akceptować niektóre formaty.( n.p. RTF)
Z tym się pogodziłem.
Nagle dzisiaj przy drukowaniu przelewów zaczęła gubić cyfrę 3 i literę B.
Przy a czym gubienie polega nie na wstawieniu spacji a na zignorowaniu znaku.
n.p Bielsko wraz z kodem wygląda tak:
4-16 IELSKO-IAŁA
Ponieważ już przymierzałem się do wymiany drukarki więc może to tylko przyspieszyć sprawę.
Tylko czy to jest sprawa drukarki czy komputera. jeżeli to drugie to sprzęt, czy oprogramowanie?

Jak to sprawdzić?

P.S.
wydrukowane z Wordpada
1234567890ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZ
wychodzi poprawnie.
(przypadkowa czcionka)
Autor:  Lapa_Christi [ czwartek, 9 kwi 2015, 07:53 ]
Tytuł:  Re: Pytanie do komputerowców

Windows 7 i jego sterowniki ech... spróbuj przeinstalować sterownik, o dziwo czasem starsze wersje chodzą lepiej od najnowszych.
Na stronie producenta nie widziałem sterowników dla siódemki, ale możesz spróbować dla Winserver 2008.
Sprawdź ustawienia sterownika.

Ten prawdopodobnie zadziała:
http://download.komputerswiat.pl/sterow ... -sterownik



A w ogóle, to przejdź na pingwina – naprawdę nie boli, do firmy Suse, Debian, ew. Red Hat Enterprise. U mnie na PC jest Mint, a program, który chodzi tylko na Win XP, puszczam w virtualboxie (Windows pracuje jako program w okienku). Linux "zwąchał" wszystkie drukarki lokalne i sieciowe (OKI, HP, EPSONY). Jeśli koniecznie trzeba, to MSOffice chodzi na Wine (taka sprytna nakładka pozwalająca odpalić niektóre windowsowe programy). Z dystrybucją jest instalowany Libreoffice, który daje radę w normalnej pracy biurowej, no chyba, że miałeś nie wiadomo jakie cuda popisane w makrach.
Autor:  Lapa_Christi [ czwartek, 9 kwi 2015, 09:50 ]
Tytuł:  Re: Pytanie do komputerowców

Jeszcze mi się nasunęło... Czy nie instalowały się jakieś uaktualnienia? I z jakiego progamu drukujesz te przelewy? Bo może problem jest na lini: program (w głupawym trybie zgodności) -> system -> sterownik.
Autor:  staszeks [ czwartek, 9 kwi 2015, 14:47 ]
Tytuł:  Re: Pytanie do komputerowców

W niedzielę będzie mój komputerowiec, to nich myśli.
Jak na razie to do kompletu doszły wczoraj zakłócenia pracy internetu (Dialog/Netia)
W pewnym momencie całkiem zgłupiałem i dałem sobie spokój.
(pierwszy raz widziałem aby internet chodził a pingi nie - to zauważyłem, gdy niespodziewanie ruszył.)
Jeżeli czegoś się dowiem to spróbuję przekazać.
przypuszczam, że skończy się zakupem drukarki, co ma szansę pomóc niezależnie od wszystkiego.
Nowa będzie na USB stara to Centronics więc może to wystarczy.
Na temat uaktualnienia nic nie powiem, bo mam zainstalowany programik, który pewne rzeczy sam robi, bez ingerencji użytkownika, ale to znowu działalność mojego komputerowca.
Przeinstalowanie ADOBE Readera bodajże z wersji 10.1 na 11 nie zmieniło sytuacji (na ekranie obraz poprawny
i przy nowej i przy starej wersji)
Tak więc zostaje prawdopodobnie sam sterownik drukarki.
(Kyocera zdążyła zapomnieć, że takie drukarki były)
Autor:  Lapa_Christi [ poniedziałek, 13 kwi 2015, 11:04 ]
Tytuł:  Re: Pytanie do komputerowców

staszeks napisał(a):... bo mam zainstalowany programik, który pewne rzeczy sam robi, bez ingerencji użytkownika, ale to znowu działalność mojego komputerowca...


Od dziś będę Cię nazywał "Kamikaze". :roll:
Autor:  necia55 [ niedziela, 19 kwi 2015, 13:06 ]
Tytuł:  Re: Pytanie do komputerowców

A ja mam takie pytanie - co zrobić, żeby mi się nie wpie....przały nachalnie reklamy na kompa. Zainstalowałam ADBLOCK, blokuję strony "ręcznie" , ale są takie :evil: :evil: :evil: , które włażą mimo to.I nijak się ich pozbyć nie mogę!! Podpowiedzcie coś, proszę :P
Autor:  SAMAEL66 [ niedziela, 19 kwi 2015, 18:04 ]
Tytuł:  Re: Pytanie do komputerowców

ADBLOCK niestety nie rozpoznaje wszystkich reklam jako właśnie reklamy, ale ogólnie daje radę. Przynajmniej na tej stronie działa :)
Autor:  GP [ niedziela, 19 kwi 2015, 19:56 ]
Tytuł:  Re: Pytanie do komputerowców

necia55 napisał(a):A ja mam takie pytanie - co zrobić, żeby mi się nie wpie....przały nachalnie reklamy na kompa. Zainstalowałam ADBLOCK, blokuję strony "ręcznie" , ale są takie :evil: :evil: :evil: , które włażą mimo to.I nijak się ich pozbyć nie mogę!! Podpowiedzcie coś, proszę :P

A możesz przytoczyć jakiegoś screena, jak te reklamy wyglądają?
Bo całkiem możliwe, że "z czymś" zainstalował Ci się też taki programik wyświetlający reklamy, gdy jest otwarta przeglądarka i będzie go trzeba usunąć ;)
Autor:  necia55 [ poniedziałek, 20 kwi 2015, 09:43 ]
Tytuł:  Re: Pytanie do komputerowców

Próbowałam wkleić screena - nie wyszło :oops: ale opiszę : u dołu ekranu wyskakuje taka wąska, długa ramka z napisem
Trust Rating
88%
z prawej strony ekranu, podłużna prostokątna rama z napisem *** GorAce Oferty ***z fotkami produktów. A po lewej stronie ekranu , u dołu pusta kwadratowa ramka już bez obrazu(adblock zablokował) i jeszcze na środku czasem maleńka prostokątna rameczka z trzema produktami, która wędruje w dół w miarę jak przesuwam stronę myszą. Nie jest tego dużo, ale piekielnie wkurza, bo zasłania mi ekran. A propos - jak wkleić screena z folderu?
Autor:  Swiatogor [ poniedziałek, 20 kwi 2015, 13:09 ]
Tytuł:  Re: Pytanie do komputerowców

necia55 napisał(a):u dołu ekranu wyskakuje taka wąska, długa ramka z napisem Trust Rating 88% [cut]


Chyba jakieś malware.
Autor:  tren_d [ poniedziałek, 20 kwi 2015, 13:36 ]
Tytuł:  Re: Pytanie do komputerowców

Mam zainstalowaną przeglądarkę Maxthon, polecam - szybka i blokuje reklamy, nie trzeba instalować żadnych programów dodatkowych blokujących reklamy. Podobnie działa chyba większość przeglądarek jak np. Firefox (choć wolniejsza moim zdaniem) już nie mówiąc o Operze która z szybkiej kiedyś przeglądarki stała się mało szybką.
Autor:  GP [ poniedziałek, 20 kwi 2015, 13:39 ]
Tytuł:  Re: Pytanie do komputerowców

necia55 napisał(a):Próbowałam wkleić screena - nie wyszło :oops: ale opiszę : u dołu ekranu wyskakuje taka wąska, długa ramka z napisem
Trust Rating
88%
z prawej strony ekranu, podłużna prostokątna rama z napisem *** GorAce Oferty ***z fotkami produktów. A po lewej stronie ekranu , u dołu pusta kwadratowa ramka już bez obrazu(adblock zablokował) i jeszcze na środku czasem maleńka prostokątna rameczka z trzema produktami, która wędruje w dół w miarę jak przesuwam stronę myszą. Nie jest tego dużo, ale piekielnie wkurza, bo zasłania mi ekran. A propos - jak wkleić screena z folderu?

Czyli dokładnie to, co myślałem :)
Sprawa jest stosunkowo prosta do załatwienia. Ale ja jestem wzrokowcem i trudno mi będzie Ci pomóc bez zobaczenia tego na żywo. Niemniej jednak, możemy to zrobić na odległość (szczegóły priv), no i rzecz jasna gratis, po forumowej znajomości :)

Jeśli chodzi o dodawanie obrazków/screenów, to jak piszesz posta na forum, poniżej okienka z tekstem wpisu masz dodatkowe opcje - "Opcje" oraz "Dodaj załącznik". Gdy wybierzesz tą drugą opcję, możesz załadować plik z dowolnego folderu w komputerze :)
Autor:  Lapa_Christi [ poniedziałek, 20 kwi 2015, 13:54 ]
Tytuł:  Re: Pytanie do komputerowców

Złapała malware, jak nic. Bo co prawda toto wyrzuca okienka z reklamami, ale większość z nich jest blokowana przez adblocka. Kolejny punkt dla Mac i Lin - na tych platformach nigdy tego nie złapałem.
Autor:  GP [ poniedziałek, 20 kwi 2015, 20:57 ]
Tytuł:  Re: Pytanie do komputerowców

Lapa_Christi napisał(a):Złapała malware, jak nic. Bo co prawda toto wyrzuca okienka z reklamami, ale większość z nich jest blokowana przez adblocka. Kolejny punkt dla Mac i Lin - na tych platformach nigdy tego nie złapałem.

Lapa, ja na swoim PC też NIGDY niczego takiego nie złapałem :P
Wiele zależy od samej świadomości użytkownika i jego działań :)

Co nie zmienia faktu, że wymienione przez Ciebie platformy są zdecydowanie mniej narażone na tego typu dziadostwo :)
Autor:  majster_jk [ poniedziałek, 20 kwi 2015, 22:09 ]
Tytuł:  Re: Pytanie do komputerowców

Do blokowania wszelkich reklam , nawet z GG polecam Krówkę :)

https://www.admuncher.com/

Wersja darmowa. Instalować :)
Strona 1 z 2 Strefa czasowa: UTC + 1