Proletaryat


2006-12-18  |  komentarzy (4)

Przede wszystkim znalazło się na niej aż cztery bonusy, pochodzące z tej samej sesji nagraniowej. Przypomnijmy – PROLETARYAT (w składzie Tomasz Olejnik - vocal, Jarosław Siemienowicz - gitary, Dariusz Kacprzak - bas, Robert Hajduk – perkusja) nowy materiał przygotowywał prawie dwa lata, w Łodzi, Częstochowie i Nowym Jorku. W pierwotnej wersji na płycie znalazło się 10 utworów, w nowej wersji jest ich aż 14. Zmodyfikowana została też szata graficzna wydawnictwa, które tym razem wydane zostanie w DG-packu.


PROLETARYAT to jeden z klasyków polskiego rocka, to jeden z najlepszych zespołów „drugiego pokolenia” polskiej sceny rockowej. Formacja, która w oryginalny sposób połączyła punk rock z metalem, tworząc nową, oryginalną, muzyczną jakość. Dzięki zaangażowanym tekstom, o których ich autor i wokalista mówi: „Nasze utwory są jak lustra, w których odbija się nasza rzeczywistość”, grupa przez wielu uznawana jest za „głos pokolenia okresu przemian lat 80- i 90-tych.

PROLETARYAT powstał pod koniec 1987 roku w Pabianicach. W rok później niezależna wytwórnia Kaszana Warsaw Factory wydała ich kasetę „Revolt”, którą przyciągnęli uwagę muzycznej branży. W 1989 roku wystąpili na festiwalu w Jarocinie gdzie zgarnęli trzy główne nagrody – publiczności, dziennikarzy i organizatorów. W latach 1990-91 ukazały się dwa doskonale przyjęte przez wszystkich albumy: „Proletariat” i czerwony „Proletariat”. Właśnie te płyty, zawarty na nich bezkompromisowy przekaz i dziesiątki energetycznych koncertów zapewniły grupie miejsce ścisłej czołówce polskiej sceny rockowej. Kolejne albumy – „Czarne szeregi” (1993), „IV” (1994), „Zuum” (1996) oraz „Made in USA” (1999) prezentowały coraz to nowe artystyczne oblicza zespołu. Każdy z nich zawierał inną stylistycznie i brzmieniowo muzykę co budziło kontrowersje wśród fanów, ale nie miało większego wpływu na ich pozycję i popularność. Dzisiaj mimo, że są już żywą legendą, nic nie stracili ze swej witalności o czym świadczą ich dwa albumy koncertowe oraz kompilacja „The Best of Proletaryat”.

PROLETARYAT przez ostatnie lata był  trochę mniej „widoczny” a mimo to na ich koncerty nadal przychodzą tłumy. PROLETARYAT to doskonała, powszechnie rozpoznawalna marka, to synonim prawdziwego, „siarczystego” rocka, w którym brzmienie gitar jest równie ważne jak treści zawarte w ich tekstach. Niedawno, po dwóch latach pracy w studio, zrealizowany został nowy, rewelacyjny album zespołu, który nosi tytuł „ReC.”. Wedle opinii fanów i krytyków, to najlepszy album jaki kiedykolwiek nagrał PROLETARYAT.


Lista utworów

1. Wiedziałem - mam
2. Pragniemy  
3. Modlitwa
4. W czyim imieniu
5. Pełni wiary
6. Dziewięć kul                                             
7. Jak ogień i lód
8. Być czy być
9. Eutanazja
10. Oni tak samo jak my
11. Na elity
12. To świat nie mój
13. Mam w dupie
14. S.K.A.

Skład
Tomasz Olejnik (vocal)
Konrad Jeremus (gitary)
Dariusz Kacprzak (bass)
Robert Hajduk (perkusja)

Dyskografia
CD
1989 – Revolt – MC (Kaszana Music Factory)
1990 – Proletaryat – LP (Izabelin Studio/Arston)
1991 – Proletaryat (Czerwony) – LP (Polskie Nagrania)
1993 – Czarne Szeregi – LP (Eska)
1994 – Live ’93 – CD (Tres)
1994 – IV – CD (Izabelin Studio)
1996 – Zuum – CD (Izabelin Studio/PolyGram)
1997 - The Best of Proletaryat – CD (Izabelin Studio/PolyGram)
1999 – Made In USA – CD (Sony Music)
2002 * Revolt – CD (Proletaryat)
2005 * Proletaryat – CD (Metal Mind)
2005 * Proletaryat (Czerwony) – CD (Metal Mind)
2005 * Czarne Szeregi – CD (Metal Mind)
2005 * Live ’93 – CD (Metal Mind)
2005 * IV – CD (Metal Mind)
2005 * Zuum – CD (Metal Mind)
2006 – Recycling – DG (Metal Mind)

SPs
1994 - Do góry (IV) - Izabelin Studio/PolyGram
1999 - Nasz wielki wkład (Made in USA)- Epic/Sony
1999 - Made in USA (Made in USA) - Epic/Sony
2006 - Być czy Być (Recycling) - Proletaryat


www.proletaryat.com.pl

Artykuł wyświetlono 2120 razy
Polecamy także:
2014-07-22
Obietnice bez pokrycia?
Miało być szybciej, lepiej i wygodniej. Pasażerowie muszą jednak uzbroić się w cierpliwość. Nie od dziś wiadomo, że osoby podróżujące polską koleją, narażone są na różne niespodzianki.Także te nieprzyjemne.
więcej
2014-07-22
Ślubny korowód z policją w tle
31-letni mężczyzna położył się na jezdni, bo chciał zatrzymać pojazd nowożeńców. Jeden z samochodów ślubnego korowodu najechał na przechodnia. 31- latek ze złamaną ręką wylądował w szpitalu.
więcej
2014-07-22
Muszą otworzyć się na kibiców
- Klub jeszcze bardziej powinien otworzyć się na kibiców. Wkrótce oddany zostanie do użytku nowy, piękny stadion, a zadaniem klubu będzie go zapełnić - mówi Jarosław Matusiak. Murapol wesprze klub sporą sumą pieniędzy.
więcej
Komentarze:


  

niezarejestrowany - Mikul 2010-01-10 21:13
najlepszy polski zespół
Lulek -
Świetna płyta. Utwory "Modlitwa", "W czyim imieniu", "Wiedziałem - mam" to najlepsze utwory jakie słyszałem w tym roku. Biorę pod uwagę tylko rodzimych wykonawców. O tym można się przekonać słuchając tej znakomitej płyty.
maćkowata -
"sporo"
maćkowata -
Soro tego wydali.
Katalog Firmy »
Turystyka
Gastronomia
Uroda i moda
Reklama, poligrafia
Usługi
Handel detaliczny i hurtowy
Budownictwo
Motoryzacja
Doradztwo, finanse, podatki
Komputery, internet
Kursy i edukacja
Nieruchomości
Śluby i wesela
Medycyna i zdrowie
Wszelkie prawa zastrzeżone. MediaBielsko.pl © 2012-2014
Wykonanie: Tomasz Kwaśny      Grafika: Mateusz Godzic