W Kazimierzu Dolnym o tytuł najlepszego barmana rywalizowało 42 barmanów z całej Polski.
Uczestnicy Profesjonaliów Piwowarów i Barmanów w trzech rundach musieli wykazać się profesjonalizmem, refleksem i umiejętnością pracy pod presją czasu. Tytuł zdobył Sebastian Chrapek z Wilkowic
.
 
Profesjonalia Piwowarów i Barmanów, to wyjątkowe wydarzenie zorganizowane z myślą o piwnych profesjonalistach, pasjonatach i smakoszach. W br. do Kazimierza Dolnego przyjechało prawie 10 tys. osób, którzy nie tylko przyglądali się rywalizacji barmanów i piwowarów, ale także poznawali tajniki warzenia piwa i podawania złotego trunku.
 
Ważną częścią zawodów był konkurs na najlepszego barmana, w którym główną nagrodą jest szkolenie barmańskie II stopnia. Podczas szkolenia zwycięzca będzie miał okazję szlifować umiejętności pod okiem mistrzów. - W pracy za barem ważne jest, aby być na bieżąco i ciągle się uczyć - podkreśla Sebastian Chrapek.
 
Konkurs był także okazją dla widzów i smakoszy, aby dowiedzieć się więcej o sztuce podawania piwa. Nie każdy wie, że nalewanie i serwowanie złotego trunku rządzi się swoimi prawami. - Aby gość baru czy piwiarni mógł cieszyć się doskonałym smakiem swojego ulubionego piwa, należy wziąć pod uwagę kilka elementarnych zasad, np. temperaturę podawania, właściwe szkło oraz sposób nalewania – twierdzi zwycięzca z Wilkowic.
 
                                                                                                                         pod