Ruszyły rezerwacje na festiwal najlepszych restauracji w województwie śląskim. W dniach 23-31 października 2015 odbędzie się SILESIA RESTAURANT WEEK, w którym wezmą udział 23 lokale gastronomiczne ze Śląska, Zagłębia oraz Podbeskidzia.

Jesienna edycja festiwalu inspirowana jest lokalnymi smakami i składnikami oraz tradycyjną kuchnią, z której słynie województwo śląskie. Misją SILESIA RESTAURANT WEEK jest wspieranie rozwoju oraz promocja sceny restauracyjnej województwa śląskiego. Festiwal odbędzie się w naszym regionie po raz pierwszy, ale już spotyka się z dużym odzewem ze strony gości i restauratorów.

Podczas festiwalu restauracje zabiegają o możliwość zaprezentowania swojego autorskiego trzydaniowego menu za 39 zł (przystawka, danie główne, deser). W menu lokali biorących udział w SILESIA RESTAURANT WEEK znajdziemy takie potrawy, jak żur na swojskim zakwasie, rosół z gołębia z kluseczkami kukurydzianymi, beskidzką baraninę z kaszą jaglaną, brukwią i pokrzywą, pęczotto z pieczoną dynią i kozim serem, udko kacze confit z sosem śliwkowym, puree ziemniaczanym i pieczoną dynią czy policzki wieprzowe z jesiennymi warzywami, kaszanką i cydrem.

Aby wziąć udział w SILESIA RESTAURANT WEEK, wystarczy zarezerwować stolik na stronie organizatorów. Przy rezerwacji (dla 2 do 8 osób, w zależności od dostępności stolików) pobierana jest opłata (w systemie Dotpay) za wybrane menu (tradycyjne lub np. wegetariańskie). Po dokonaniu płatności rezerwację otrzymamy e-mailem. Do restauracji, w wybranym dniu i godzinie, trzeba przynieść potwierdzenie rezerwacji - w postaci wydruku lub na dowolnym ekranie. Organizatorzy proszą o punktualność. Każdy ma 90 minut od godziny rezerwacji. Po tym czasie będą już czekać kolejni goście. W restauracji płacimy tylko za napoje lub inne dania spoza menu SILESIA RESTAURANT WEEK.

Restauracje uczestniczące w festiwalu (w kolejności alfabetycznej):
Beksien, ul. Piwowarska 4, Bielsko-Biała
BrickKrakowska18 Cafe Restaurant & Wine Bar, ul. Krakowska 18, Tarnowskie Góry
Galeria Blu, ul. gen. Maczka 41, Bielsko-Biała
Cadenza, pl. W. Kilara 1 (budynek NOSPR), Katowice
C'est si bon, ul. Ligonia 4, Katowice
Cooler Food, ul. Mariacka 20, Katowice
Dworek New Restaurant, ul. Żywiecka 193, Bielsko-Biała
Kryształowa, ul. Warszawska 5, Katowice
Magiel Kulinarny, ul. Warszawska 5a, Sosnowiec
Mańana Bistro & Wine Bar, ul. Wolności 15, Chorzów
Moodro Cafe&Restaurant, ul. Dobrowolskiego 1 (teren Muzeum Śląskiego), Katowice
Prosecco Bistro & Wine Bar, ul. Mieleckiego 6, Katowice
Punkt Gastronomiczny Bistro&Bar, ul. Bankowa 1, Pszczyna
Smak do kwadratu, ul. Wiejska 40, Czeladź
Staromiejska 13, ul. Staromiejska 13, Katowice
Sushi Do, ul. 3 Maja 30 (Galeria Katowicka), Katowice
SzAMMa, ul. Raciborska 1, Gliwice
Szolnia. Chleb, Mięso, Wino, ul. Chorzowska 109 (Silesia City Center), Katowice
UMAMI Piąty Smak, ul. Sikorskiego 46, Pyskowice
U Przewoźnika, ul. Piłsudskiego 14, Tychy
WunderBAR, ul. Plebiscytowa 2, Katowice
Zielony Ogród, ul. Roberta Miki 3, Zabrze
Zaklęty Czardasz, ul. Kopernika 9, Katowice

Więcej informacji oraz rezerwacja stolików: www.restaurantweek.pl.

bb