Trzema dniami muzyki i kulinarów kusi Żywiec, gdzie wczoraj rozpoczął się Światowy Festiwal Kwaśnicy. Wielki gar zalany został trzema tysiącami litrów wody, a pod nim rozpalono ogień. W kolejnych dniach do "garnka" trafią setki kilogramów główek kapusty z okolicznych gmin, ziemniaki, przyprawy, czosnek i dziesiątki kilogramów warzyw.

Podczas otwarcia festiwalu na terenie amfiteatru pod Grojcem zgromadziło się kilka tysięcy widzów, których ściągnęła na razie przede wszystkim muzyka. Gwiazdą wieczoru był zespół Enej, a po ich występie rozpoczęła się taneczna impreza pod gołym niebem. Celem festiwalu jest nie tylko dobra zabawa, ale także promowanie walorów kulinarnych, turystycznych i kulturalnych regionu. Zupa kwaśnica wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych.

Dzisiaj kolejna część imprezy. Sobotnimi gwiazdami będą zespoły 2plus1 oraz Big Cyc. W niedzielę wystąpi Lady Pank. Tego dnia wszyscy chętni będą mogli skosztować kwaśnicy i zabrać gotową zupę do domu. Festiwal zakończy pokaz sztucznych ogni i nocna impreza. Proces gotowania osobiście doglądają główni kucharze: burmistrz Żywca Antoni Szlagor oraz organizator imprezy Barbara Czul. Bilet na koncert kosztuje 15 zł. Szczegóły programu można znaleźć TUTAJ.

Foto: Piotr Bieniecki
Warunki zakupu i wykorzystania zdjęć