Kuchnia to miejsce, które wymaga zachowania maksymalnej higieny. Jednocześnie podczas przygotowywania każdego posiłku pojawiają się nowe zabrudzenia, zarówno te widoczne, jak i niewidoczne na pierwszy rzut oka. Podpowiadamy jak szybko i efektywnie sprzątać kuchnię, aby zawsze lśniła czystością.

 

Środki czystości

Pierwszy krok to przygotowanie odpowiednich środków czystości. Podstawa to dobre płyny do naczyń, uniwersalny płyn do mycia kuchni, odtłuszczacz. Można też zainwestować w specjalne środki czystości do czyszczenia piekarnika, zmywarki, płyty indukcyjnej i inne, choć nie zawsze jest to konieczne. Dobre i tanie płyny do mycia naczyń i inne środki czystości do sprzątania kuchni można znaleźć tu: https://eurochemia.eu/kategorie-produktow/plyny-do-naczyn. Oprócz środków czystości trzeba mieć pod ręką gąbeczki, ściereczki z mikrofibry, ręcznik papierowy, mop i rękawice. Przydają się też kuchenne produkty jak ocet, soda i proszek do pieczenia.

Systematyczność

Nie ma nic trudniejszego niż usuwanie starych i zaschniętych zabrudzeń. Dlatego namawiamy by większość zabrudzeń usuwać od razu. Płyny do mycia naczyń łatwiej i szybciej usuną zabrudzenia z naczyń tuż po ich użyciu niż po kilku godzinach. Oczywiście każdy z nas czasem przekonuje sam siebie, że nawet szklanka po wodzie mineralnej musi się odmoczyć, ale to nie jest dobra strategia. Jeśli mamy zmywarkę układajmy najbardziej brudne naczynia na dole. Oprócz regularnego mycia naczyń warto też systematycznie przecierać blaty kuchenne. Ułatwi nam to taka organizacja przestrzeni kuchennej, w której większość rzeczy będzie pochowana w szafkach i szufladach.

systematyczne-sprzatanie-w-kuchni.jpg

Organizacja

Kuchnię łatwiej utrzymać w porządku jeśli wszystko ma swoje miejsce. Najlepiej więc starannie podzielić rzeczy na szafki i szuflady, a potem odkładać rzeczy na swoje miejsce. W ten sposób można łatwo uniknąć chaosu i nie traci się czasu na poszukiwanie potrzebnych naczyń, przypraw czy składników spożywczych. Przydatne będą plastikowe i szklane pojemniki, kosze na owoce, organizery na przyprawy i inne pomysłowe elementy wyposażenia.

Trudne zabrudzenia

Kuchnia to specyficzne miejsce. Dzięki parze z gotujących się potraw wszędzie osiada tłuszcz. Do tego może pojawić się niezdrowa pleśń i grzyb. Warto więc zwracać uwagę na takie strategiczne miejsca jak okap, kafelki i fugi, piekarnik, lodówka. W usunięciu tłustych osadów pomoże uniwersalny odtłuszczacz, do kupienia w supermarketach, hurtowniach chemii gospodarczej czy sklepach internetowych. Nie zapominajmy też o regularnym wietrzeniu kuchni.

Nieprzyjemne zapachy

W kuchni nie brakuje też źródeł nieprzyjemnego zapachu. Warto więc na bieżąco wyrzucać śmieci, aby nie gromadzić psujących się resztek żywności. Dobrze jest systematycznie używać żel do udrożniania rur, dzięki któremu zlew się nie zapcha, a w odpływie nie będą gromadzić się stare resztki pożywienia. Do lodówki można włożyć pojemniczek z sodą oczyszczoną, która pochłania zapachy. Można również kupić specjalne pochłaniacze zapachów do lodówki. Warto też wymieniać regularnie gąbki i czyściki do mycia naczyń, ponieważ gromadzące się w nich bakterie również mogą powodować niemiły zapach.

W przygotowaniu artykułu pomogła Eurochemia – hurtownia środków czystości online.

Eurochemia - hurtownia środków czystości online